Nieuws

ATV Jules Verne koppelt vandaag aan het ISS

ATV1_vlcsnap-19932.thumbnailBeeld: ESA

Vandaag, 3 april 2008, is de koppeling voorzien van het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) dat Jules Verne gedoopt werd.

De koppeling gebeurt rond 16:40 onze zomertijd (14:40 UT), met behulp van afstandsbesturing vanuit het ATV controlecentrum. Dat bevindt zich in het elegante Fermat-gebouw van het Toulouse Space Centre. Het is de eerste maal dat een niet-Russisch onbemand ruimtetuig aan het ISS koppelt.


Jongste planeet gevonden.

Jongste planeet.thumbnailBritse astronomen hebben een planeet ontdekt die nog maar 2000 jaar oud zou zijn.
Deze proto-planeet is ontdekt rond de ster HL Tau in het sterrenbeeld de stier.
Deze planeet is zich momenteel aan het vormen tot een Jupiterachtige planeet. Het was een hele verassing om zo'n jonge planeet aan te treffen rond deze ster. De tweede jongste planeet die men kent is 10 miljoen jaar oud.

Meer info : BBC nieuws/science


Endeavour is terug van ISS.

De space shuttle Endeavour is terug van een 16-daagse missie naar het ISS. De zeven astronauten zijn veilig geland op 27 maart om 01:39 CET (Central European Time) Endeavour op Cape Canaveral, Florida.
Aan boord was de 50 jarige Franse astronaut van de ESA. Hij is 49 dagen in de ruimte gebleven. Zijn taak was het klaarmaken van het Europese laboratorium Columbus.
De volgende ESA astronaut zal onze eigen Frank de Winne zijn die in 2009 zal mogen vertrekken.


Cassini ontdekt oceaan onder Titan.

Oceaan TitanDe satelliet Cassini heeft bewijzen gevonden voor een ondergrondse oceaan van water en ammoniak op Saturnus grootste maan, Titan.
Titan bezit een zeer actieve atmosfeer en structuren die aan een jonge aarde doen denken.


Gammaflits met blote oog zichtbaar. Update: filmpje van de flits!

GammaflitsWoensdagmorgen 19 maart rond 07.00 uur Belgische tijd ontdekte de NASA satelliet SWIFT een gamma-ray uitbarsting. Dit is niet zo uitzonderlijk want gamma-ray burst of uitbarstingen worden wel meer ontdekt. Tot soms enkele per dag. Het uitzonderlijke aan deze flits is echter dat hij met het blote oog moet zichtbaar geweest zijn!


Endeavour vertrokken naar het ISS

213834main_123-launch-425Beeld: NASA
Precies op tijd om 7u28 onze tijd om 11 maart 2008 is ruimteveer Endeavour vertrokken om alweer twee onderdelen aan het ISS toe te voegen. In Florida was het toen nog 2:28 in de vroege uurtjes, wat garant stond voor een spectaculaire lichtshow.

De missie STS-123 is het afleveren en installeren van zijn meegenomen vracht, alsook enkele kleinere onderhouds- en installatietaken.


Jules Verne schrijft Europese ruimtevaartgeschiedenis

julesvernelaunch_0
Zondag 9 maart was een bijzondere dag voor de Europese ruimtevaart. De ESA is in de wolken met de vlekkeloze lancering door een Ariane-5 van de eerste ATV (Automated Transfer Vehicle). Hieraan gingen maar liefst 11 jaar ontwerpen en bouwen vooraf, en ook de nodige jaren uitstel.
ATV-1, die Jules Verne gedoopt werd, is het zwaarste en meest complexe ruimtetuig dat Europa ooit gebouwd en gelanceerd heeft en er hangt een prijskaartje aan van zo'n 1,3 miljard euro.


Ring ontdekt rond een maan van de planeet Saturnus

Rhea_ring.thumbnailDe NASA heeft aangekondigd dat de Cassini ruimtesonde, die sinds juli 2004 rondwaart in een baan rond de planeet Saturnus heeft zeer sterke aanwijzingen gevonden dat de maan Rhea, één van de grotere manen van de geringde planeet, zelf ook over een ring beschikt.


Ruimtesonde Ulysses vriest dood

De Europese sonde Ulysses werd in 1990 door een Amerikaans ruimteveer in een baan gebracht waardoor het onbemande ruimtetuig verschilllende keren hoog boven de polen van de Zon is gevlogen. Maar na een verblijf van meer dan 17 jaar in de ruimte – dat is vier keer langer dan gepland, maar net niet de 20 jaar dat de mythische held van Homerus van huis was – haalt het brutale klimaat in de ruimte stilaan de bovenhand. Waarschijnlijk valt de sonde uit in de maand maart of april. Het probleem zit in de verwarmers aan boord van het ruimtetuig.


Maansverduistering... achter de wolken

1_013
De maansverduistering op de ochtend van donderdag 21 februari werd een afknapper. Tot middernacht ongeveer bleef het relatief helder (hoewel er toen reeds veel vocht in de lucht hing en mistvorming), maar het weerbericht had wolken voorspeld en die kregen we dan ook. Omstreeks 1 uur kwamen er dan wel nog eens wat opklaringen waardoor we terug moed kregen, maar nadien trok alles dubbel zo hard terug dicht.