Nieuws

Sterrenkijken in hartje Brussel: ongelooflijk succes

Naar aanleiding van de "100 uren van de sterrenkunde" trok MIRA op vrijdagavond 3 april met een hele batterij grote telescopen richting hartje Brussel. Onze ploeg stond er op het eind van de Grasmarkt, dus midden in het historische en toeristische hart van de hoofdstad, met een prachtige lentemaan (eerste kwartier) héél hoog boven onze hoofden. Er was ietsje te veel lichte bewolking om de bezoekers ook de beloofde Saturnus te kunnen tonen, maar dat kon allerminst te pret bederven: de Maan zorgde op haar ééntje voor voldoende spektakel.


ISS en Space Shuttle terug ontkoppeld

Een kwartiertje nadat de combo boven België te zien was, werden beide ruimtetuigen van elkaar losgekoppeld: om 20h53m maakte de Shuttle zich los van de koppelpoort (aan de Harmony-module).
Het ruimteveer Discovery werd op 15 maart gelanceerd voor een missie naar het ISS (nieuwe bemanning aanvoeren, de laatste twee zonnepanelen,...). Een kleine twee dagen later (dinsdag 17/3) konden we trouwens beide toestellen kort na elkaar zien overvliegen, enkele uren voor de koppeling.

Na een goede week samen maakte de Discovery zich vanavond dus los van ISS, en wordt de terugvlucht aangevat.


ISS + Space Shuttle nog steeds zichtbaar boven Belgische avondhemel

Vorige week werd Spaceshuttle Discovery gelanceerd, voor een missie (STS-119) naar het Internationale Ruimtestation. Beide toestellen vliegen nu aan elkaar gekoppeld rond de Aarde, en zijn elke avond even zichtbaar boven België.
Tijdens deze missie worden o.a. de laatste twee grote zonnepanelen van ISS gemonteerd (wat het totaal op 8 brengt).

Om de doorgangstijden voor uw locatie te berekenen, kan u best terecht op Heavens-above.


Discovery vertrokken naar het ISS met de laatste zonnepanelen

sts119launch_small_0Beeld: NASA
Bij het vallen van de nacht op 15 maart, bij ons was het toen reeds na middernacht de dag erop, vertrok Space Shuttle Discovery met bijna een maand vertraging dan toch naar het ISS ruimtestation. Aan boord bevindt zich de S6 truss, het laatste stuk van de grote balk van het ISS met 2 zonnepanelen.


Ruimtesonde Kepler op zoek naar aardse exoplaneten

Als alles goed gaat lanceert de NASA vrijdag 6 maart om 10.48 uur ’s avonds in Florida - het is dan in ons land 4.48 uur in de ochtend van zaterdag 7 maart - een satelliet met de naam Kepler.


Wees even creatief en je wint misschien wel een telescoop...

In het kader van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde organiseert het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België een tekenwedstrijd voor jongeren.

Ben je tussen 6 en 18 jaar, dan kan je een schitterende telescoop winnen als je deze wedstrijd wint. Om dat te doen ontwerp je op formaat A4 een "postzegel om de sterrenkunde te vieren".


Komeet Lulin al zichtbaar met de verrekijker: update

Update 1:
Ondertussen bereikt komeet Lulin zijn beste zichtbaarheid. Op stikdonkere locaties slagen sommige waarnemers er in om hem met het blote oog te zien, maar met een kleine verrekijker is hij zeker makkelijk te zien.
Helaas hebben we de laatste dagen weinig geluk gehad met het weer in België, maar op de ochtend van 28 februari was er toch even een opklaring. MIRA-vrijwilliger Roland Oeyen (Lembeek) slaagde er in om de komeet doorheen de wolken heen te fotograferen.

Lulin_BW6x2mincPS_resizeKomeet Lulin, door Roland Oeyen


Twee satellieten gebotst

Dinsdagavond (10 februari, 16h55 GMT) zijn er -hoog boven Siberië- twee kunstmanen catastrofaal met elkaar gebotst.
Het ging om één Iridium-communicatiesatelliet, en een oude Russische Kosmos.

De Iridiums (het ging om nummer 33) vormen een wereldomspannend netwerk, bedoeld voor satelliettelefonie. Gelukkig zijn er een paar "reservesatellieten", zodat het verlies van nummer 33 geen gevolgen schijnt te hebben voor de werking van het netwerk.


Planetoïde op bezoek

Volgens Robert Holmes zou in 2042 het “Near Earth Object” (NEO) 2009DB81 met een doorsnede van ongeveer 300 meter 'rakelings' langs de Aarde scheren.

Deze planetoïde werd op 31 januari 2009 ontdekt door Holmes. Een eerste keer zou deze planetoïde ons voorbij razen op zowat 30.000 km afstand van de Aarde, dus op minder dan tien procent van de afstand Aarde-Maan. Twee jaar later, in 2044, zou 2009BD81 een tweede maal voorbij de Aarde passeren en dan zou die afstand nog iets kleiner zijn. De afbeelding hiernaast geeft de voorspelde baan van de planetoïde.


Telescoopspiegels van antivriesvloeistof?

Het magische woord van vandaag is ferrofluid. Het is wat scheikundigen noemen een suspensie. Ze bestaat uit uiterst kleine ijzerdeeltjes in een soort vloeistof. Het resultaat is een viskeuze stof op kamertemperatuur met magnetische eigenschappen.

En waarom zitten we nu in een sterrenkundig nieuwsbericht over scheikunde te praten? Omdat de kans bestaat dat in de toekomst beelden uit het diepe heelal ons zullen bereiken, genomen met een telescoop die voorzien is van een dergelijke ferrofluidspiegel.