Telescoopspiegels van antivriesvloeistof?

Het magische woord van vandaag is ferrofluid. Het is wat scheikundigen noemen een suspensie. Ze bestaat uit uiterst kleine ijzerdeeltjes in een soort vloeistof. Het resultaat is een viskeuze stof op kamertemperatuur met magnetische eigenschappen.

En waarom zitten we nu in een sterrenkundig nieuwsbericht over scheikunde te praten? Omdat de kans bestaat dat in de toekomst beelden uit het diepe heelal ons zullen bereiken, genomen met een telescoop die voorzien is van een dergelijke ferrofluidspiegel.

Voor het vervaardigen van een telescoopspiegel heb je uiteraard reflecterend materiaal nodig, en tot nog toe was kwik de enige reflecterende vloeistof. Nu is kwik niet meteen een aantrekkelijk goedje, want het is zeer giftig en bovendien ook zeer duur.

Drie onderzoekers van de Université Laval in Quebec zijn erin geslaagd om ethyleenglycol – het antivries uit onze wagen – te mengen met maghemiet, een ijzeroxide. De maghemietdeeltjes zijn niet groter dan 10 nanometer diameter en worden gebonden met een bepaald type van zuurmengsel dat ervoor zorgt dat ze niet klonteren in de oplossing. De bedoeling van de drie wetenschappers, Jean-Philippe Déry, Ermanno Borra en Anna Ritcey, is door verstuiving een kleine hoeveelheid zilverdeeltjes in die oplossing te brengen. Deze zouden dan op de ferrofluid drijven om op die manier een egaal spiegeloppervlak te vormen dat zelfs meer weerkaatst dan een kwikspiegel. En beter nog, de vorm van het oppervlak kan veranderd worden en aangepast door elektromagneten onder de container te plaatsen. Ze hopen er op die manier zelfs parabolische spiegels mee te kunnen vormen.

Je zal nog niet zo vlug dit antivries en zilverreflectoren in onze achtertuin zien verschijnen, maar het is in ieder geval een technologie die het verdient van nabij gevolgd te worden.

Bron : Sky & Telescope News

Tekst: Claire Vanherle