Komeet Lulin al zichtbaar met de verrekijker: update

Update 1:
Ondertussen bereikt komeet Lulin zijn beste zichtbaarheid. Op stikdonkere locaties slagen sommige waarnemers er in om hem met het blote oog te zien, maar met een kleine verrekijker is hij zeker makkelijk te zien.
Helaas hebben we de laatste dagen weinig geluk gehad met het weer in België, maar op de ochtend van 28 februari was er toch even een opklaring. MIRA-vrijwilliger Roland Oeyen (Lembeek) slaagde er in om de komeet doorheen de wolken heen te fotograferen.

Komeet Lulin, door Roland OeyenKomeet Lulin, door Roland Oeyen

Vanavond (vrijdag 28/2) staat de komeet trouwens vlak naast Regulus, één der helderste sterren aan de winter/lente-hemel. Met een beetje hemelkennis moet iedereen dan makkelijk de komeet zien
De volgende dagen loopt Lulin dan verder richting Kreeft en Tweelingen. Een fotogenieke gelegenheid krijgen we op de nacht van 5 op 6 en van 6 op 7 maart: dan staat de komeet op nauwelijks 2° van de mooie sterrenhoop M44 ("de Bijenkorf") middenin de Kreeft. Beide objecten staan dan mooi samen in het beeldveld van een verrekijker.

Wie nu 's avonds kijkt moet zich richting zuidoost wenden, later op de avond wordt dat west, en tegen de ochtend staat ie in het westen.
Komeet Lulin al zichtbaar met de verrekijker: updateKomeet Lulin al zichtbaar met de verrekijker: update

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zomer 2007. Een 19-jarige Chinese student meteorologie aan de Yat-Sen Universiteit onderzoekt een zwart-wit sterrenveld. Eén van de zichtbare lichtvlekjes was geen ster, het was een komeet. De foto was de avond voordien genomen door de Taiwanese astronoom Chi Sheng Lin aan de Lulin Sterrrenwacht, dus een mooi voorbeeld van wetenschappelijke samenwerking tussen de beide China's.

Komeet Lulin, genoemd naar de sterrenwacht waar de foto was genomen, nadert nu de Aarde. Ze is een groenkleurige schoonheid die reeds enkele weken zichtbaar is met kleine telescopen of zelfs een iets grotere verrekijker.

Ze zal het dichtst bij de Aarde zijn op 24 februari 2009. Toch blijft die afstand nog steeds 60 miljoen kilometer (0,41AE).
Aan de hemel staat ze dan in de buurt van Saturnus, waardoor ze de ganse nacht door zal te zien zijn (Saturnus staat deze maand immers op zijn best).
Over de helderheid is er nog niets zeker omdat het de eerste maal is dat deze komeet opdaagt in ons zonnestelsel en dus is het afwachten hoe die ijsklomp zich zal gedragen in contact met zonnewarmte.
Maar waarschijnlijk zal ze, onder donkere omstandigheden weliswaar, zichtbaar zijn met het blote oog maar zeker met een gewone verrekijker. Recente schattingen houden het bij een magnitude 4 of 5.

Meer informatie:
Komeet Lulin midden februariKomeet Lulin midden februari
Tekst: Claire Vanherle