Nieuws

Sterrenkunde in België

Een dezer dagen verschijnt het nieuwe nummer van het tijdschrift Science Connection, daarin een interessant dossier over sterrenkunde in België.

Science connection is het gratis magazine dat uitgegeven wordt door het Federaal Wetenschapsbeleid met daarin allerlei boeiend nieuws over wetenschappelijke en culturele activiteiten die gerelateerd zijn aan de federale instellingen in ons land. Daarbij komen onderwerpen uit de wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde geregeld aan bod. En het nummer dat nu verschijnt zet dus de sterrenkunde in België speciaal in de kijker.


Eindelijk terug zonnevlekken!

De laatste 2-3 jaar hebben we nauwelijks nog zonnevlekjes gezien: we beleefden een behoorlijk diep en opvallend lang durend zonnevlekkenminimum (tussen zonnecyclus 23 en 24).
Al iets meer dan een jaar zagen we wel héél sporadisch enkele kleine en kortlevende zonnevlekjes ontstaan, die (gezien hun hogere breedteligging) duidelijk deel uitmaken van de nieuwe cyclus. Maar veel soeps was het nog niet...


Frank De Winne veilig aangekomen in het ruimtestation

Frank De Winne en zijn crew zijn aangekomen op hun bestemming. Hun Soyuz koppelde om 14u34 probleemloos aan het ruimtestation na een reis van 2 dagen. Rond 16 uur begroetten de bemanningsleden van beide ruimteschepen elkaar en gaven een persconferentie. Samen vormen ze de eerste zeskoppige bemanning van het ISS.

160328main_exp20_ceremony_small

Gedurende de eerste vier maanden van de OasISS-missie is De Winne vooral bezig met het uitvoeren van experimenten. In oktober wordt hij als eerste Europeaan commandant van het ruimtestation.


Ruimtevlucht Frank De Winne voorspoedig van start gegaan

Mooi volgens plan is op woensdag 27 mei om 12.34 uur (onze tijd) vanaf de Baikonoer Kosmodroom in Kazachtstan onze landgenoot Frank De Winne met een Russische Soyuz-raket gelanceerd op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord bevinden zich naast ESA-astronaut De Winne ook de Russische kosmonaut Roman Romanenko en astronaut Robert Thirsk van het Canadian Space Agency.

Normaal gezien heeft de Soyuz TM-15 tegen vrijdagmiddag (29 mei) ISS ingehaald en kan begonnen worden aan het aankoppelingsmanoeuvre. De ‘docking’ is voorzien om 14.36 uur (onze tijd).


Ruimtetelescoop Hubble beter dan ooit tevoren

Vijf ruimtewandelingen waren er voor nodig die in totaal 36 uur en 56 minuten duurden, maar de klus is geklaard: twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten werden toegevoegd, twee andere werden hersteld, voorts werden een aantal defecte onderdelen vervangen en ook de computerhardware werd onder handen genomen (voor meeer details klik hier). Resultaat? Hubble is beter dan ooit tevoren en kan er zonder rampspoed weer stevig tegenaan tot minstens het jaar 2014.


Frank De Winne opnieuw de ruimte in

Als alles volgens plan verloopt wordt ESA-astronout Frank De Winne samen met de Canadese astronout Robert Thirsk en de Russische kosmonaut Roman Romanenko op woensdag 27 mei om 12.34 uur (onze tijd) vanaf de Baikonoer Kosmodroom in Kazachtstan met een Russische Soyuz-raket (vlucht 19S - Soyuz TMA-15) gelanceerd op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Voor onze landgenoot begint dan een avontuur van maar liefst zes maanden in de ruimte, en deze missie krijgt als naam OasISS.


Good old Hubble krijgt laatste onderhoudsbeurt

Update 12/05/2009

De lancering van Space Shuttle Atlantis vanop het Kennedy Space Center in Florida is volgens plan verlopen. Normaal komt Atlantis in de loop van woensdag bij de Hubble Space Telescope aan, in de tussentijd controleren de astronauten of het hitteschild bij de lancering niet beschadigd werd en of alle onderdelen en instrumentarium normaal functioneren met het oog op het verdere normale verloop van de ruimtevlucht.


Turen in de diepte van het heelal

Op donderdag 14 mei zal, als alles volgens plan verloopt, de ESA twee belangrijke satellieten, Planck en Herschel, met een Ariane 5 raket lanceren vanaf het lanceerplatform in Frans Guyana. Het is de bedoeling om met één raket gelijktijdig twee satellieten de ruimte in te sturen. De lancering werd eerder al uitgesteld om de ESA toe te laten de software waarmee de telescopen vanaf de Aarde worden bestuurd, beter te testen.


Een open deur naar het universum...

Zoals geweten viert de astronomische wereld dit jaar het internationale jaar van de sterrenkunde. Ter gelegenheid daarvan worden er wereldwijd een heleboel boeiende activiteiten georganiseerd, ook op Volkssterrenwacht MIRA doen we uiteraard volop mee.

Één van de hoeksteenprojecten in het kader van dit feestjaar is de lancering van een speciale webstek met veel, zeer veel informatie uit de wereld van de sterrenkunde.


Correctie artikel over R Corona Borealis in ons tijdschrift

De aandachtige lezers van het driemaandelijkse tijdschrift van de Volkssterrenwacht (heel toepasselijk "MIRA Ceti" genaamd, naar de ster MIRA in de Walvis) zullen gemerkt hebben dat er een kemel van formaat geslopen is in het april-juni-nummer.

Bij de vaste rubriek "Veranderlijke ster van de maand" (door Hubert Hautecler) op pagina's 36 en 37 heeft het "copy-and-paste"-duiveltje hard toegeslagen. De figuren en kaartjes waren wel correct (over de ster R Corona Borealis), maar de tekst zelf is blijkbaar dezelfde als in het vorige nummer (en dus over de ster Z Ursa Majoris).