Zoals geweten viert de astronomische wereld dit jaar het internationale jaar van de sterrenkunde. Ter gelegenheid daarvan worden er wereldwijd een heleboel boeiende activiteiten georganiseerd, ook op Volkssterrenwacht MIRA doen we uiteraard volop mee.
Één van de hoeksteenprojecten in het kader van dit feestjaar is de lancering van een speciale webstek met veel, zeer veel informatie uit de wereld van de sterrenkunde.
Het goede nieuws is: de webstek "Portal to the Universe" is een feit en ze bevat inderdaad massa's materiaal om uren en uren mee zoet te zijn. Het slechte nieuws is vooral voor degenen die minder vlot Engels lezen, want de hele site is uitsluitend Engelstalig.
Wie in zijn browser www.portaltotheuniverse.org intikt, komt meteen op de startpagina terecht, en daar begint meteen het feest: heel opvallend defileren de laatste nieuwsberichten op je scherm voorbij, met daaronder een overzicht, je kan meteen doorklikken naar het nieuwsitem waarover je meer te weten wil komen. Een hoofdmoot van de hele webstek wordt trouwens ingenomen door astronomienieuws met alle actuele ruimtemissies, ontdekkingen, persberichten, enz. Een zoekfunctie is trouwens voorhanden, op die manier krijg je een mooi overzicht van alle recente nieuws over Saturnus, zwarte gaten, exoplaneten e.d.
Op de overzichtelijke startpagina krijg je verder via geïntegreerde venstertjes te zien welke de NASA, Astronomy en Lunar Picture of the Day zijn. Je werpt via SOHO een blik op de Zon, je krijgt te zien waar de Hubble Space Telescope en ISS ergens uithangen boven ons hoofd, hoe het met het ruimteweer is gesteld, of er momenteel op bepaalde plekken op Aarde noorder- of zuiderlicht te zien is. En het Jodrell Bank Centre laat live zien welke bronnen voor radiosterrenkunde boven de horizon staan.
Een ander belangrijk onderdeel van dit Portal to the Universe zijn voor de liefhebbers de Podcasts en Vodcasts waarbij met behulp van audio- en videomateriaal allerlei onderwerpen uit het sterrenkundig en ruimteonderzoek wereldkundig worden gemaakt. Zeker een leuke tip in dit verband is de ter gelegenheid van het wereldjaar van de sterrenkunde dagelijkse Podcast 365 Days of Astronomy. En ook de meest populaire video wordt apart vermeld in een apart venstertje. Met één klik kan je ook meteen meegenieten van al dat fraais.
Natuurlijk mogen ook de fameuze Blogs niet ontbreken op Portal to the Universe.
En wie zich geroepen voelt om zelf ook materiaal onder de vorm van een persbericht, Blog, Podcast of beelden beschikbaar te stellen, wordt daartoe vriendelijk uitgenodigd.
Dit alles onder de vleugels van de IAU en de Unesco en gesponsord door ESO en ESA: zeker weten, het internet is voor astronomieliefhebbers zeker weer een attractie rijker geworden!
Bron: www.portaltotheuniverse.org