Nieuws

De landschappen van Mars bewonderen alsof je er zelf op bezoek was...

Velen kennen de site van Google Earth waarmee gedetailleerde beelden van de Aarde te bezichtigen zijn.
mars_global


Heeft het werk van Galileo Galilei geleden onder zijn oogproblemen?

Het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde, kortweg IYA2009, gebruikt de 400ste verjaardag van Galileo Galilei's eerste astronomische waarneming met een telescoop als aanzet voor de wereldwijde viering van de sterrenkunde en haar bijdrage aan de maatschappij .


Neem zelf de Hubble Space Telescope ter hand!

Zo'n kans krijg je niet elke dag in de schoot geworpen, maar ter gelegenheid van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde krijg jij de kans om zelf de beroemde Hubble Space Telescope op één van zes voorgestelde hemelobjecten te richten. Het gaat om nevels en sterrenstelsels die de Hubble uiteraard nog niet eerder gefotografeerd heeft, en jij kan nu dus stemmen voor jouw favoriet om zo mee te bepalen welk hoekje van het universum haarscherp in beeld gebracht zal worden.


Laagste temperatuur sinds 1997: update

Update (7 januari) :
En zoals verwacht werd het de volgende nacht nog een pak kouder: omstreeks 1h15m gaf de thermometer een temperatuur van -15,5°C aan.
Nadien kwamen er wolken overdrijven, en begon de temperatuur langzaam weer te stijgen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6 januari:
Vorige nacht zakte het kwik op MIRA (onder thermometerhut) tot -11,7°. Die laagste temperatuur werd gemeten om 8h18m.


Astronomisch vuurwerk op Oudejaarsavond

Het astronomische jaar 2008 zal in schoonheid eindigen, met een héél spectaculaire samenstand tussen Venus en de smalle maansikkel (en hopelijk blijven de opklaringen lang genoeg duren om het ook zichtbaar te maken).
Venus domineert reeds een paar maand de avondhemel (zal eind januari trouwens op zijn best zijn), en één keer per maand komt ook de Maan daar in de buurt (zoals de meeste grotere objecten in het zonnestelsel draaien ze immers ongeveer in hetzelfde vlak: de ecliptica).


Veertig jaar geleden maakte Apollo 8 de weg vrij naar de bemande maanlandingen

Apollo_8_launch resizeLancering Apollo 8 (Copyright beeld: NASA)


Venus en het mysterie van het verdwenen water

venus-express


Belgische mode verovert zelfs de ruimte

Niet dat we er in astronomische kringen zo goed van op de hoogte zijn, maar het label "Belgische mode" blijkt in de wereld van lifestyle en fashion borg te staan voor kwaliteit. Wat we wel met stelligheid kunnen zeggen is dat Frank De Winne tijdens zijn komende ruimtelucht een T-shirt zal dragen dat niet alleen erg fraai oogt, maar waar bovendien ook nog een mooi verhaal aan vastzit.

Ontwerp Iman


1 december: Venus bedekt door de Maan

Maandagavond 1 december kunnen we -bij helder weer- getuige zijn van een zeldzame gebeurtenis: de planeet Venus wordt dan bedekt door de Maan.
Gemiddeld gebeurt zoiets wel 1 tot 2 keer per jaar, maar is steevast zichtbaar op een beperkt deel van het Aardoppervlak. Bovendien is er natuurlijk steeds één kans op twee dat het overdag gebeurt, wat het waarnemen ervan heel wat moeilijker maakt (maar niet onmogelijk).