1 december: Venus bedekt door de Maan

Maandagavond 1 december kunnen we -bij helder weer- getuige zijn van een zeldzame gebeurtenis: de planeet Venus wordt dan bedekt door de Maan.
Gemiddeld gebeurt zoiets wel 1 tot 2 keer per jaar, maar is steevast zichtbaar op een beperkt deel van het Aardoppervlak. Bovendien is er natuurlijk steeds één kans op twee dat het overdag gebeurt, wat het waarnemen ervan heel wat moeilijker maakt (maar niet onmogelijk).

Bij deze gelegenheid zijn wij in Europa de gelukkigen: de planeet verdwijnt achter de maanrand om 16h54m, om anderhalf uur later (18h21m) terug te voorschijn te komen. De verdwijning gebeurt in de avondschemering, en aan de niet-verlichte linkerkant van de Maan (die dan een smal sikkeltje vertoond, 4 dagen na nieuwe maan). Bij het terug te voorschijn komen van de planeet is het dan al goed donker, en bovendien gebeurt het aan de verlichte rechterkant van de Maan.

Het grootste deel van het fenomeen zal -bij helder weer- perfect met het blote oog te zien zijn, behalve misschien het terug te voorschijn komen (omdat de planeet dan een beetje overstraald wordt door de verlichte kant van de Maan). Maar dan kan een goede verrekijker soelaas bieden.

Wie echter over een (kleine) telescoop beschikt ziet alles nog wat fraaier, omdat dan ook de schijngestalte van Venus te zien is. Terwijl de Maan die dag een smal sikkeltje toont (13% verlicht), toont Venus juist een "dikke buik" (70% verlicht).