Een team van Zwitserse, Franse en Portugese astronomen heeft voor het eerst een exoplaneet ontdekt die mogelijk leven herbergt. De ontdekking gebeurde met de 3,6-meter telescoop van de ESO op Chili op basis van kleine schommelingen in de positie van de moederster.
Het gaat om een planeet (Gliese 581c) die minstens 5 keer zo zwaar en anderhalve keer groter is dan de Aarde. Het is hiermee de lichtste exoplaneet die tot nu toe gevonden is. Ze draait in 13 dagen rond de rode dwergster Gliese 581, die op iets meer dan 20 lichtjaar van ons staat. De afstand tussen de moederster en de planeet bedraagt zo´n 11 miljoen kilometer. De temperatuur zou tussen 0°C en 40°C liggen, wat betekent dat er vloeibaar water kan voorkomen. Het is echter nog onduidelijk of de planeet een atmosfeer heeft. Als dat het geval is, is er mogelijk ook leven. Eerder werden nog 2 andere exoplaneten rond deze ster ontdekt.
Voor de waarnemers: Gliese 581 is een ster van magnitude 10,5 in het sterrenbeeld Weegschaal (rechte klimming: 15h29m26s declinatie: -7°43´20") en is vanbij ons reeds met bescheiden instrumenten te zien. Van het planetenstelsel gaan we uiteraard niets merken, maar het is wel leuk te weten dat er, heel misschien, iemand van daaruit net naar ons staat te kijken...
Bron: European Southern Observatory