Heldere meteoor waargenomen boven Vlaanderen: update


Update: de bolide werd ook geregistreerd op het all-sky-systeem van Klaas Jobse in Zeeland (Oostkapelle).
Op de foto is te zien hoe het traject van de bolide eindigt onder het sterrenbeeld Cassiopeia, dus in het NNW. Het aanvankelijke geschatte "Zuid-Noord"-traject zal dus stilaan kantelen naar het westen toe. Het beginpunt van het traject zou dus boven de (ruime) regio Brussel kunnen gelegen hebben, terwijl het eindpunt boven de Noordzee viel - een héél eind ten NNW van Zeeland.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op maandagavond 11 februari omstreeks 21h56 wintertijd (20h56 UT) was er een héél heldere meteoor (een zogenaamde "bolide") te zien boven een groot deel van Vlaanderen.
Op dit ogenblik bereikten ons reeds waarnemingen van West-Vlaanderen (Zwevegem) tot Vlaams-Brabant (Oud-Heverlee), maar ook vanuit Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
Uit de eerste schattingen krijgen we de indruk dat de meteoor in een min of meer "zuid-naar-noord" richting vloog, waarbij het traject ergens tussen Gent en Antwerpen-stad door trok.

Indien u zelf ook deze heldere meteoor zag dan kan u deze waarneming doormailen naar MIRA.
Wat vooral nuttig is zijn het tijdstip (ter controle), de richting waaruit de meteoor kwam en de richting waar hij eindigde, en de hoogte boven de horizon van het begin en eind van het waargenomen traject. U kan dit uitdrukken onder de vorm van windrichtingen en graden, maar even goed ook als "van dit sterrenbeeld tot die ster" of zoiets.

De helderheid werd geschat op magnitude -6 of beter, dus al gauw enkele tientallen keren helderder dan de klaarste sterren. Maar wat blijkens de berichten vooral opviel was de kleur en het uiteenvallen van de meteoor op het einde.
Kurt Christiaens omschreef het als volgt: Ik zag de vuurbol starten nabij de top van Cepheus om dan door het vierkant bijna perfect naar de N horizon de duiken waar het object enkele graden boven de horizon in een 4 tal brokken uiteenspatte. Bij het begin van het traject was de vuurbol eerder wit-helblauw terwijl het net voor het uiteenvallen eerder helgroen was. De stukken zelf toonden een opvallende oranje kleur.

De meteoor werd waarschijnlijk niet geregistreerd op ons radio-detectiesysteem (tenzij heel zwakjes), maar dat is niet helemaal onverwachts gezien het traject ervan zowat loodrecht stond op de "kijkrichting" van ons systeem (Ieper-Grimbergen).