Gedeeltelijke zonsverduistering op 1 augustus

Op vrijdag 1 augustus is er een totale zonsverduistering te zien, in een smalle strook gaande van het uiterste noorden van Canada en Groenland, dwars doorheen Siberië, en eindigend in China.

De meest interessante locatie is waarschijnlijk wel de regio rond de miljoenenstad Novosibirsk: relatief vlot bereikbaar (vliegtuig, Transsiberische spoorlijn,...), genoeg infrastructuur, en ook de kans op helder weer wordt er een stuk hoger als in de noordelijker regio's.
Deze eclips doet trouwens sterk denken aan "onze" memorabele zonsverduistering van 11 augustus 1999, in o.a. het uiterste zuiden van België en Noord-Frankrijk. Dezelfde maand, maar vooral ook ongeveer dezelfde duur: de totaliteit duurt ditmaal maximaal 2m27s (in 1999 was dat 2m11s). Dat maakt het een relatief korte eclips, zeker vergeleken met wat ons volgend jaar (21 juli 2009) te wachten staat in China en de Stille Oceaan: tot 6m39s zowaar!

De eclips van vrijdag is echter ook in onze contreien zichtbaar, maar natuurlijk slechts als een kleine partiële verduistering: hier in het Brusselse zal maximaal 21% van de diameter van de Zon bedekt worden door de Maan. In het noorden van het land zal het 2% meer zijn, in het zuiden 3% minder. Maar in elk geval zullen we het fenomeen hier steevast met eclipsbrilletjes en andere veilige filters moeten waarnemen (of met de vele speciale toestellen op MIRA vanzelfsprekend...)

Het fenomeen start hier om 10h39m (zomertijd): dan zal er aan de bovenkant een eerste kleine hapje uit de Zon genomen worden. De maximale verduistering (21% zoals gezegd) valt bij ons om 11h24m: dan krijgen we een situatie zoals op onderstaande foto (gemaakt tijdens de aanloop naar de eclips van 29 maart 2006 in Turkije).
En om 12h11m verdwijnt dan het allerlaatste stukje Maan van de linkerkant van de Zonneschijf.

Hopelijk hebben we geluk met het weer, want nadien is het wachten tot 4 januari 2011 voor we vanuit België nog eens een eclips kunnen zien -onder zéér ongunstige omstandigheden dan nog.
Lukt het niet, dan zijn hier alvast een paar locaties waar een webcam van de totaliteit beloofd wordt:
- een ploeg van de University of North-Dakota zit in Xi'an (China) waar de omstandigheden misschien nog het best zijn
- de Japanners van Live-eclipse hebben zowaar ploegen op drie locaties (de Noordelijke IJszee, Siberië en China), maar meestal is er moeilijk binnen te komen op hun webcasts...
- een toeristische website over Novosibirsk beloofd ook twee mooie webcasts aan te bieden, waarop zowel de eclips zelf als de stad zullen te zien zijn.
- een ploeg van het Exploratorium uit San-Francisco zit in China, nabij de Mongoolse grens
- het officiële Russische persagentschap Ria Novosti verzorgt ook een live webcast.