waarnemen

ISS (met Frank De Winne) terug zichtbaar boven België

Tot begin september kunnen we terug elke ochtend het ISS waarnemen vanuit België.
Elke ochtend zijn er wel één of zelfs twee doortochten die zichtbaar zijn.
Voor de juiste tijdstippen en kijkrichtingen kan u o.a. de uitmuntende website "Heavens-above" raadplegen, waar u dan klikt op "ISS".


Zaterdagavond: héél heldere vuurbol gezien: update

Update 1 (2009-08-16, 21h):


Augustus: de grote Mars-kwakkel...

Augustus nadert, en zoals elk jaar begint de grote "Mars-hoax" terug de ronde te doen op het Internet: een soort van astronomisch geïnspireerde ketting-brief, waarin beweerd wordt dat Mars eind augustus zo helder (en groot) zal worden als de Volle Maan.
Mars-hoax_0

Nonsens: Mars zal in die periode nog maar heel zwak (en klein) zichtbaar zijn aan de ochtendhemel: pas eind januari is ie op zijn best.


Inslag op Jupiter creëert donkere vlek

Jupiter_20090725_00h36UT.thumbnailJupiter met donkere vlek, opname Bart Declercq
Op 19 juli ontdekte de Australische amateur-astronoom Anthony Wesley een opvallende donkere vlek dichtbij de zuidpool van Jupiter, een ontdekking die kort erna ook bevestigd werd door professionele sterrenwachten.


Space Shuttle Endeavour te zien boven België

nieuws1.thumbnail
Vijf keer werd de lancering uitgesteld wegens het slechte weer in Florida en een waterstoflek, maar de zesde keer was de goede: tijdens (onze) nacht van woensdag 15 op donderdag 16 juni werd Space Shuttle Endeavour dan eindelijk gelanceerd (STS-127 is de naam van de missie).


Uitzonderlijke heldere en brede Lichtende Nachtwolken te zien

Dit jaar vielen de Lichtende Nachtwolken een beetje tegen vanuit België: het "seizoen" kwam traag op gang (eerste mooie display viel pas op 16 juni) en ook nadien was het niet veel soeps.
Maar gisterenavond kregen we dan toch nog een uitzonderlijke helder spektakel te zien: ze reikten niet zo hoog aan de hemel (hoogstens 10-15° boven de horizon, ietsje hoger als de heldere ster Capella) maar wel over een héél breed stuk van de Noord-Noordoostelijke horizon (zeker zo'n 150° breed).
2009-07-12_NLC_Meise panorama-klein.thumbnail


ISS -met Frank De Winne- de volgende weken weer zichtbaar vanuit België

Sinds vorige weekend zitten we terug in een periode waarin het Internationale Ruimtestation ISS (met "onze" Frank De Winne aan boord) weer elke nacht te zien is vanuit België.


Lichtende nachtwolken waren zichtbaar vanuit België

Nauwelijks 10-20 jaar geleden beschouwde men ze als héél zeldzame fenomenen, maar de laatste jaren lijken ze véél frequenter voor te komen (of legt men zich gewoon meer toe op het waarnemen ervan?).


Eindelijk terug zonnevlekken!

De laatste 2-3 jaar hebben we nauwelijks nog zonnevlekjes gezien: we beleefden een behoorlijk diep en opvallend lang durend zonnevlekkenminimum (tussen zonnecyclus 23 en 24).
Al iets meer dan een jaar zagen we wel héél sporadisch enkele kleine en kortlevende zonnevlekjes ontstaan, die (gezien hun hogere breedteligging) duidelijk deel uitmaken van de nieuwe cyclus. Maar veel soeps was het nog niet...


ISS en Space Shuttle terug ontkoppeld

Een kwartiertje nadat de combo boven België te zien was, werden beide ruimtetuigen van elkaar losgekoppeld: om 20h53m maakte de Shuttle zich los van de koppelpoort (aan de Harmony-module).
Het ruimteveer Discovery werd op 15 maart gelanceerd voor een missie naar het ISS (nieuwe bemanning aanvoeren, de laatste twee zonnepanelen,...). Een kleine twee dagen later (dinsdag 17/3) konden we trouwens beide toestellen kort na elkaar zien overvliegen, enkele uren voor de koppeling.

Na een goede week samen maakte de Discovery zich vanavond dus los van ISS, en wordt de terugvlucht aangevat.