waarnemen

Lichtende Nachtwolken waren weer te zien!

Het seizoen van de lichtende nachtwolken is duidelijk weer aangebroken. Al enkele dagen waren er her en der waarnemingen, waaronder zelfs een paar vanuit Vlaanderen (tussen de wolken door), maar op de avond van vrijdag 15 juni kregen we eindelijk nog eens een kraakheldere hemel. En jawel: zowat de volledige noordwestelijke skyline was gevuld met de fijne slierten van deze "NLC's" (NoctiLucent Clouds ofte Lichtende Nachtwolken).
Meer opnames hiervan (en van de voorgaande jaren) zijn te zien op de site van de auteur.


Saturnus wordt bedekt door de Maan (bis)

MaanBedektSaturnus_Guide.thumbnailNa de vorige Saturnusbedekking die plaatsvond tijdens de vroege ochtend van vrijdag 2 maart, wordt de planeet Saturnus tijdens de avond van 22 mei opnieuw bedekt door de Maan. De bedekking is bij helder weer overal in België waarneembaar, en het gebeuren zal te zien zijn vanaf 21.15 uur.


Venus bij de Maan: ook overdag zichtbaar

VenusBijDeMaan.thumbnailDe planeet Venus domineert nu al een paar maand de avondhemel, maar de volgende weken wordt ze zelfs nog opvallender: helderder én verder van de Zon (dus nog langer op de avond zichtbaar). Stilletjesaan wordt ze zelfs helder genoeg om overdag met het blote oog zichtbaar te zijn.


Fraaie samenstand tussen Venus en de Plejaden

2007-04-10_samenstand_venus-plejaden_middelformaatKlik op de foto voor een grotere weergave De helderste planeet (Venus) en de helderste sterrenhoop aan de noordelijke hemel (de Plejaden, ook het Zevengesternte of M45 geheten): als die vlak bij elkaar staan levert dit gegarandeerd prachtige beelden op.


Saturnus wordt bedekt door de Maan, 2 maart

Op de vroege ochtend van vrijdag 2 maart wordt de planeet Saturnus bedekt door de bijna volle maan. De bedekking is overal in België waarneembaar, en bovendien ook in Oost- en Noord-Europa. De zuidelijke grens van de bedekking loopt trouwens door Frankrijk: in Rouen, Orleans, Lyon, Cannes e.a.


Maansverduistering 3-4 maart

Maansverduistering_3maart_0.thumbnailHét astronomische topmoment van 2007 wordt waarschijnlijk wel de maansverduistering tijdens de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 maart. Mooi tijdens het weekend, met een hoogstaande maan,... als de weergoden ons nu ook nog gunstig gezind zijn dan zitten alle omstandigheden mee om er een mooi schouwspel van te maken.