waarnemen

Lichtende nachtwolken waren zichtbaar vanuit België

Nauwelijks 10-20 jaar geleden beschouwde men ze als héél zeldzame fenomenen, maar de laatste jaren lijken ze véél frequenter voor te komen (of legt men zich gewoon meer toe op het waarnemen ervan?).


Planetendans aan de avondhemel

Mocht het eindelijk nog eens helder weer worden, dan valt er de volgende dagen 's avonds aan de westelijke horizon een fraai spektakel waar te nemen!

samenstand Jupiter-Venus 2013-05-26Eind mei, beide planeten kruisen elkaar stilaan...


Kleine gedeeltelijke maansverduistering op 25 april

Op de avond van donderdag 25 april zal er vanuit ons land een kleine gedeeltelijke maansverduistering te zien zijn. Een maansverduistering ontstaat wanneer de volle Maan door de schaduwkegel van de Aarde trekt.


Dinsdagavond 12/03: eerste komeetwaarnemingen

Vooral in het westen en noorden van het land klaarde de hemel vanaf genoeg uit om de eerste waarnemingen van komeet PanSTARRS mogelijk te maken.
Geen makkelijke opgave immers, want nog wat verdronken in de avondschemering... Een verrekijker bleek dus ook onmisbaar te zijn, slechts weinigen konden hem nadien ook met het blote oog zien.
De volgende dagen beweegt de komeet echter verder noordelijk aan de hemel, en dus verder weg uit die lichtgloed van de ondergegane Zon.


Komeet PanSTARRS komt er aan!

De laatste weken begonnen we stilaan te watertanden: vanuit de zuidelijke hemisfeer bereikten ons de eerste spectaculaire foto's en enthousiaste waarnemingsberichten over komeet C/2011 L4 (PanSTARRS).
Maar nu komen wij noorderlingen stilaan aan de beurt: vanaf pakweg 13 maart kunnen we een poging wagen om hem op te zoeken laag boven de westelijke avondhemel (als we tenminste tegen dan wat opklaringen krijgen!).


18 februari: nauwe samenstand Maan-Jupiter

Vanavond (vooraleer de wolken er aan komen :-)) nog gauw genieten van de nauwe samenstand tussen de Maan en de heldere planeet Jupiter (dicht genoeg bij elkaar trouwens om samen in het beeldveld van een gewone verrekijker te passen!).

2013-02-18 samenstand Maan-Jupiter

En als toemaatje staan er ook nog de heldere oranje ster Aldebaran (Alfa in de Stier, onder de Maan) en de prachtige sterrenhoop der Plejaden (rechtsboven Jupiter).
een héél fotogenieke hemelse samenscholing overigens...


Grote meteorietinslag in Chelyabinsk, Rusland

russia-meteor-fireball-feb-15-2013-2_0.thumbnailWolkenspoor van de vuurbol (bron: Russisch ministerie van Energie

Vrijdagochtend 15 februari, om 9u20 lokale tijd (4u20 onze tijd) werd boven de Siberische stad Chelyabinsk een enorme vuurbol gezien en gefilmd.

Enkele minuten later volgden schokgolven die in heel wat gebouwen de vensters aan diggelen sloegen - met een groot aantal gewonden door glasscherven tot gevolg.


Rakettrap brandt op in de atmosfeer

Op woensdag 13 februari 2013 om 22.14 u plaatselijke tijd was er in onze streken een spectaculaire vuurbol te zien die snel bewoog van westelijke in oostelijke richting.
We kregen op Volkssterrenwacht MIRA verschillende telefoontjes en e-mails binnen met vragen in dit verband.

Soyuz return_Kevin Leclecq_st Max en LorraineCopyright: Kevin Leclecq St Max en Lorraine


Planetoïde scheert rakelings langs de Aarde op 15 februari

Tijdens de avond van 15 februari zal een asteroïde (= in het Nederlands een ander woord voor planetoïde) vlakbij de Aarde passeren. Het object in kwestie werd op 23 februari van vorig jaar ontdekt vanuit Spanje (OAM Observatory) en draagt de aanduiding "2012 DA14". De diameter van het rotsblok is zo'n 50 meter.
De kortste nadering tot het aardoppervlak vindt plaats rond 20u25 onze tijd. De afstand bedraagt dan net geen 35.000 km. Hiermee nadert de asteroïde ons dichter dan de geostationaire satellieten, die zich 36.000 km boven de Aarde bevinden.


3-4 januari: meteoren kijken... of beluisteren

Omstreeks 3 en 4 januari zijn elk jaar de Quadrantiden actief (vroeger ook de Boötiden geheten).

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind

Naast de Perseïden (12-13 augustus) en de Geminiden (13-14 december) horen deze Quadrantiden zeker bij de meest actieve meteoorzwermen. Onder gunstige omstandigheden zijn dan meerdere tientallen "vallende sterren" per uur te zien. Helaas is de periode vaak minder dankbaar: als het dan al eens helder is, zijn het vaak de koudste nachten van het jaar...