waarnemen

Venus stilaan zichtbaar aan de avondhemel

Vanaf nu kunnen we 's avonds stilaan uitkijken naar de planeet Venus! De eerste weken nog ietwat verscholen in de schemering (dus een kraakheldere hemel is vereist), maar week na week verwijdert ze zich van de Zon...

  • Begin januari gaat ze iets na 18h onder (1h15m na de Zon), dus best waarnemen omstreeks 17h30m-17h45m.

  • Midden januari is dat al opgeschoven tot iets voor 19h, dus dan kan u best kijken zo omstreeks 17h45m-18h30m.

  • 13-14-15 december: meteoren kijken!

    Omstreeks 13-14 december valt steeds het maximum van de Geminiden, één van de twee indrukwekkendste jaarlijkse meteorenzwermen (samen met de bekendere Perseïden in augustus).

    Dit jaar verwacht men het maximum op zondagmiddag (14/12 omstreeks 13h). Da's natuurlijk overdag bij ons, maar gelukkig vertonen de Geminiden meestal een héél brede maximum-activiteit, zodat er de nacht ervoor en erna nauwelijks minder activiteit is.
    Wanneer u best waarneemt is ditmaal nogal moeilijk te zeggen, het hangt af van een drietal facturen:


    Nieuwe blote-oog zonnevlek te zien... Update!

    Update: zonnevlekkengroep AR2192 (of voluit Noaa 12192) blijkt nu inderdaad de allergrootste zonnevlekkengroep van de huidige zonnecyclus te zijn!
    Of anders gezegd: de allergrootste sinds die van eind oktober 2003... die toendertijd voor Poollicht zorgde in België (en zelfs tot in Turkije en Griekenland).

    Ook blijkt dat deze vlekkengroep al zomaar eventjes 120 dagen geleden voor het eerst zichtbaar werd (op 11 juni), waarna we ze al 5 keer terug tevoorschijn zagen komen. Maar het is pas tijdens deze zonnerotatie dat ze zo gigantisch groot werd!


    Uitzonderlijk dichte samenstand Venus-Jupiter, 18/08

    Op 18 augustus (maar natuurlijk ook al de dagen ervoor en erna) kunnen we een uitzonderlijke dichte samenstand waarnemen tussen de twee helderste "puntjes" aan de hemel: de planeten Venus en Jupiter.
    Venus prijkt ondertussen al meer dan een half jaar aan de ochtendhemel (en verdwijnt er over enkele weken in de gloed van de Zon), maar Jupiter duikt er pas terug op nadat hij eind juni aan de avondhemel verdween.

    samenstand Venus-Jupiter midden augustus 2014Overzichtskaartje samenstand Venus-Jupiter (en M44)


    Perseïden dit jaar sterk gehinderd door maanlicht...

    Eén van de jaarlijkse sterrenkundige hoogtepunten komt er weer aan: rond 12-13 augustus kijken we steeds reikhalzend uit naar de meteorenzwerm der Perseïden.

    Dit jaar zou het maximum vallen op de vroege ochtend van woensdag 13 augustus (tussen 02h en 05h plaatselijke tijd volgens de IMO). Helaas is dat nauwelijks een tweetal dagen na Volle Maan, dus bij het waarnemen zullen we sterk gehinderd worden door het felle maanlicht. Daardoor worden enkel de heldere exemplaren haalbaar...


    Zaterdag 28 juni: hevige regenval in Grimbergen en omstreken...

    Op het journaal kon u horen over de wateroverlast in het centrum van Grimbergen en Meise.
    En het was inderdaad een héél indrukwekkende regenbui: het eerste half uurtje viel er zomaar even 15 liter neerslag, maar ook nadien stopte het niet (een extra 5 liter het volgende uur, en de daaropvolgende nacht opnieuw 3 liter).


    Eerste Lichtende Nachtwolken van het jaar waargenomen...

    Ze lieten dit jaar wel héél lang op zich wachten, maar vorige nacht (de ochtend van 20 juni) werden voor de eerste keer dit jaar Lichtende Nachtwolken (NLC's, "NoctiLucent Clouds") waargenomen vanuit België.
    Onderstaande foto's kregen we opgestuurd van Ward Bruggeman uit Dadizele, die ze fotografeerde iets voor 4h in de ochtend...

    IMG_4038_0

    IMG_4044

    NLC's?


    Zaterdagochtend 24 mei: nieuwe meteorenzwerm?

    Je las er misschien de voorbije dagen al over in de pers: zaterdagochtend 24 mei zou er wel eens een indrukwekkende meteorenzwerm kunnen te zien zijn...

    Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind_3

    Naast de 3 klassieke "grote" jaarlijkse zwermen (Perseïden in augustus, Geminiden midden december, en Quadrantiden begin januari), de vele kleine zwermpjes, zijn er nu en dan ook éénmalige zwermen of zwermen die enkel om de zoveel jaar een duidelijke "uitbarsting" geven.


    Enorme zonnevlekkengroep is terug, én nog makkelijker zichtbaar!

    Haal die eclipsbrilletjes terug boven!
    Herinnert u zich AR1944 nog? Die enorme zonnevlekkengroep die begin januari met het blote oog te zien was?

    Ondertussen zijn we één zonnerotatie verder, en staat diezelfde groep terug midden op de zonneschijf. Zoals dat gaat kreeg ze echter een nieuwe aanduiding (AR1967), maar het gaat wel degelijk om hetzelfde actieve gebied (en hopelijk is het ook nog even actief als toen, en krijgen we de volgende 24h ook een paar flinke uitbarstingen met poollicht tot gevolg?)


    Heldere supernova te zien in M82

    Dinsdagavond 21 januari werd een supernova ontdekt in M82 , één der bekendste en populairste melkwegstelsels onder (amateur-)sterrenkundigen.