waarnemen

Perseïden trouw op de afspraak

Helaas het weer en helaas de Volle Maan, anders zouden we deze nachten weer volop kunnen genieten van het jaarlijks weerkerende spektakel van de Perseïden, een meteorenzwerm die van eind juli tot ver in augustus actief is met een piekperiode rond 12-13 augustus.

De meteoren lijken hun oorsprong te vinden in het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam van deze zwerm van vallende sterren.

perseids_bruenjesCredit & Copyright: Fred Bruenjes


Planetoide 2011 MD scheert rakelings langs de Aarde

Nét niet... Het donderdag ontdekte kleine rotsblokje 2001 MD scheert vanavond (maandag 27 juni, rond 19h onze tijd) op zo'n 12.000 km voorbij het aardoppervlak. Dat is ongeveer één keer de diameter van de Aarde, dus redelijk dichtbij. Het is nog maar twee keer gebeurt dat een object van die afmetingen nog dichterbij kwam, maar 't is natuurlijk pas de laatste jaren dat men over de middelen beschikt om dit systematisch in kaart te brengen.


Hoge zonnevlekkenactiviteit

Sinds anderhalf jaar komt de zonnevlekkenactiviteit meer en meer op gang, op weg naar het volgende zonnevlekkenmaximum (in 2013?).
Natuurlijk is de Zon een héél dynamisch object, de éne dag zijn er al meer als de andere (zo was er vorige week maar één zonnevlek te zien), maar globaal zien we maand na maand de activiteit toenemen.

De laatste dagen zijn er echter opmerkelijk véél groepen en afzonderlijke vlekken, dus wie over een telescoop beschikt (mèt veilige zonnefilter) moet zeker dringend naar onze dagster kijken!


Magnifiek kleurrijk halocomplex was te zien boven ons land

Wie deze avond (vrijdag 6 mei) rond 18h30-19h30 buiten zat, kan er niet naast gekeken hebben. Boven, naast en rond de Zon waren een aantal opvallende regenboog-kleurige fenomenen te zien.


Poollicht in België?

De grote zonneuitbarsting van maandagochtend (14/2) heeft blijkbaar nogal wat weerklank gekregen in de pers, met de nadruk op het mogelijk waarneembaar zijn van poollicht in België.


Gedeeltelijke zonsverduistering: hier en daar even zichtbaar

Het weer zat niet mee deze ochtend: grotendeels bewolkt met slechts hier en daar enkele kleine gaatjes in de wolken. Maar op verrassend veel plaatsen kon men toch vooral even de verduisterde zon waarnemen kort na zonsopkomst, dankzij een langwerpig "kijkvenster" onder het wolkendek vlak boven de horizon.
We tonen u hier -met toestemming van de auteurs- enkele der mooiste beelden:


3-4 januari: meteoren gevolgd door een zonsverduistering!

De ochtend van 4 januari staan we natuurlijk allemaal paraat om de gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen, maar de uren ervoor is er ook al het nodige spektakel te beleven. Die nacht valt immers het jaarlijkse maximum van de meteorenzwerm der Boötiden (vroeger soms Quadrantiden geheten), en de hoogste activiteit wordt verwacht tijdens de uren voor zonsopkomst.

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind_1


Gedeeltelijke zonsverduistering op dinsdag 4 januari bij zonsopkomst

Op dinsdag 4 januari zal de Zon in ons land gedeeltelijk verduisterd opkomen. Het is de eerste van vier zonsverduisteringen in 2011. Het is echter de enige die vanuit België waarneembaar is.


Totale maansverduistering op dinsdagmorgen 21 december.

maaneclipsGedeeltelijke maansverduistering: 7 september 2006 - foto: Hans Coeckelberghs

Op de ochtend van 21 december vindt een totale maansverduistering plaats. Jammer genoeg is enkel het begin ervan bij ons te zien.

Bij een totale maansverduistering verdwijnt de volle Maan in de schaduwkegel van de Aarde, waardoor ze geen zonlicht meer kan reflecteren en dus donkerder wordt. Helemaal onzichtbaar wordt de Maan dan echter niet, omdat via de atmosfeer van de Aarde nog steeds rood licht op het maanoppervlak terecht komt.


De Geminiden komen er aan

Rond deze tijd van het jaar is de Geminidenzwerm actief. Het is de meteorenstorm waarvan de radiant in het sterrenbeeld Tweelingen ligt, vlakbij de ster Castor.
Het maximum van de zwerm vindt plaats op de ochtend van 14 december. Onder ideale omstandigheden kan je dan tot 60 meteoren per uur waarnemen. Tijdens de ochtend stoort de Maan bovendien de waarnemingen niet.