waarnemen

Lichtende nachtwolken te zien vorige nacht.

Voor het eerst dit jaar kregen we vanavond een redelijk fraaie reeks Lichtende Nachtwolken te zien (NLC's = NoctiLucent Clouds). Het is een fenomeen dat we typisch op onze breedteligging (en noordelijker) te zien krijgen tijdens de zogenaamde "grijze nachten": de periode waarin het eigenlijk niet helemaal donker wordt 's nachts.

IMG_1004_resize


Mars deze maand op zijn best

Mars_20071216_resize.thumbnailFoto's Bart Declercq
Elke 2 jaar en twee maand staan Aarde en Mars aan dezelfde kant van de Zon: we spreken dan van een Mars-oppositie. Dan staat de planeet het dichtst bij de Aarde, en is ze bovendien de ganse nacht door te zien. De Rode Planeet (eigenlijk oranje-roze voor het oog) is dan een héél opvallend object, helderder dan de echte sterren. Enkel de planeet Venus -nu aaan de ochtendhemel- kan nog klaarder worden.


Geminiden 2007: een fraaie meteorenzwerm

MeteoorDe komende nachten zijn de Geminiden actief. Deze meteorenzwerm, met de radiant vlakbij de heldere ster Castor in de Tweelingen, kan heel heldere meteoren bevatten. De Geminiden zijn minder bekend bij het brede publiek dan de Perseiden in augustus. Allicht hebben de verschillende weersomstandigheden hier wel iets mee te maken.
De Geminiden zijn nagenoeg de hele nacht waarneembaar. De radiant - het schijnbare punt aan de hemel waaruit de meteoren lijken te komen - staat rond 2u hoog in het zuiden.


Komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar

Meer dan een maand na zijn onverwachtse opflakkering/uitbarsting is komeet Holmes nog steeds makkelijk zichtbaar. Holmes heeft ondertussen (volgens onze laatste foto's) een diameter bereikt van nagenoeg 50 boogminuten, of bijna twee keer de diameter van de volle maan aan de hemel. Daardoor is zijn totale helderheid natuurlijk ook meer uitgesmeerd, waardoor hij vooral indrukwekkend is bij kleine vergrotingen (verrekijker of niet al te grote telescoop).


Komeet 17/P Holmes zichtbaar met het blote oog - update 5 - eerste eigen beelden (26 oktober, 1h00m)

De IAU heeft intussen bevestigd dat de periodieke komeet 17/P Holmes een spectaculaire uitbarsting ondergaat. Normaal zou het object nu van de 16de grootte moeten zijn, maar gisterennacht verhelderde ze plots spectaculair en werd ze met het blote oog zichtbaar.


Komeet 17/P Holmes in uitbarsting

De periodieke komeet 17/P Holmes is op de nacht van 23 op 24 oktober plots heel wat helderder geworden. Bob King zag het object in enkele uren tijd van magnitude 16 naar magnitude 4 evolueren. De komeet is dus zichtbaar met het blote oog. Bovendien staat ze gunstig geplaatst aan de hemel in het sterrenbeeld Perseus. Ze lijkt wel nagenoeg stervormig en is dus moeilijk als een komeet te identificeren.
Een zoekkaartje en een efemeride vind je op hier (Adobe Reader is noodzakelijk om dit bestand te openen).


Tweede maansverduistering van 2007 morgenochtend, niet zichtbaar in België

mira_maaneclips
Op de ochtend van 28 augustus vindt de tweede totale maansverduistering van dit jaar plaats. Deze verduistering is vanuit België niet te volgen, de eerste aanraking met de hoofdschaduw gebeurt om 10u51 Europese zomertijd, op dat moment is de maan al enkele uren onder de horizon verdwenen.

De verduistering is echter goed te volgen vanuit Noord- en Zuid-Amerika, Oost-Azië en Australië. Het hoogtepunt van de eclips is het best zichtbaar vanuit Hawaii, waar de maan dan net haar hoogtste stand bereikt.


ISS én SpaceShuttle zichtbaar boven België

Donderdagochtend 9 augustus, iets na middernacht, werd het ruimteveer Endeavour succesvol gelanceerd vanop de Kennedy-lanceerbasis in Florida. Het is de eerste lancering van dit ruimteveer sinds 2002. Het gaat om een missie naar het Internationale ruimtestation ISS, en valt voor Belgische waarnemers op een gunstig moment: momenteel is ISS elke avond te zien en dus zullen we de volgende dagen beide samen kunnen waarnemen. Een unieke gelegenheid dus, want bij "gewone" missies (dus niet naar ISS) komen de Shuttles nooit boven de Belgische horizon.


Meteoren waarnemen - het stripverhaal

Meteoren waarnemen ("vallende sterren kijken") is één van die aspecten van de sterrenkunde waar ook de allerjongsten graag en met interesse aan deelnemen.
Om hen een beetje voor te bereiden op de hoge activiteit van dit weekend (het maximum van de Perseïden valt naar schatting op de vroege ochtend van maandag 13 augustus) hebben we voor u dit stripverhaal klaargestoomd. Veel kijk- en leesplezier!

kat1_resize.thumbnail

kat2_resize.thumbnail