waarnemen

Vallende sterren kijken op 14 december

Elk jaar zijn er een paar nachten waarop we extra veel meteoren ("vallende sterren" in de volksmond) te zien krijgen. Dan beweegt de Aarde doorheen een stofband, meestal stof en gruis afkomstig uit de staart van een komeet.

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind

De bekendste meteorenzwerm is natuurlijk die van de Perseïden, zichtbaar omstreeks 12-13 augustus: dan is het lekker warm en zit iedereen al in vakantiestemming. Maar de Geminiden moeten daar zeker niet voor onderdoen!


Nèt geen recordtemperaturen...

Dat het zaterdag (18/08) en zondag (19/08) extreem warm was, zal u wel niet ontgaan zijn.
In het weerstation van MIRA steeg het kwik zaterdagnamiddag zowaar tot 37,2 °C, maar ook de daaropvolgende nacht zakte de temperatuur slechts tot 21,1 °C.

Nochtans braken we hiermee nog geen records: de eerste week van juli 2010 registreerden we hier 37,4 °C, en op 19 juli 2006 werd het zelfs 37,9 °C (en de daaropvolgende nacht bleef het puffen: de laagste temperatuur bedroeg toen zelfs 21,9 °C!)
Al deze waarden natuurlijk gemeten onder thermometerhut...


Mooie samenstand 's avonds... en nog mooier 's morgens!

Eindelijk heldere nachten, en dat komt mooi uit want zowel 's morgens als 's avonds is er momenteel een fraaie samenstand te zien van enkele planeten en heldere sterren.

In de avondschemering staan momenteel Saturnus, Mars en de ongeveer even helder ster Spica (in de Maagd) in elkaars buurt. En op de avonden van 24 en 25 augustus staat ook de fijne Maansikkel nog in de buurt...
Zorg voor een vrij uitzicht op de westelijke horizon, en kijk dan omstreeks 23h-23h30.


Zondag 15 juli: Maan bedekt Jupiter...

Op de vroege ochtend van zondag 15 juli wordt de heldere planeet Jupiter bedekt door de Maan. Na de uitgeregende Venus-overgang van 6 juni hopen we ditmaal beter weer te hebben...
De laatste keren dat we nog zo'n Jupiter-bedekking konden waarnemen in België dateren toch al van 2002 en 2001, de volgende keren zal pas in 2019 en 2031 zijn.

Jupiterbedekking 2012-07-15


Zonnevlekkengroep AR1520 met blote oog zichtbaar

Tijdens de Venus-overgang van 6 juni bleven de eclipsbrilletjes ongebruikt wegens de regenwolken, maar nu komen ze alweer van pas.
Zonnevlekkengroep AR1520 is een weekje geleden aan de voorkant van de Zon geschoven, en is ondertussen groot genoeg om met het blote oog (lees "mits een eclipsbrilletje natuurlijk") zichtbaar te zijn.

NOAA1520 IMG_0217_0Tussen de wolken door konden we nog snel deze opname maken met de ED120mm-lenzenkijker op MIRA


Gasvlam in Antwerpse haven te zien tot in Grimbergen

In vogelvlucht is het 40 km verwijderd van Grimbergen, maar toch konden we vanavond (donderdag 28 juni) de gasvlam(men) zien veroorzaakt door het zogenaamde "affakkelen" in de haven van Antwerpen (we vermoeden het bedrijf "Borealis" op Linkeroever).

IMG_0016_cr


Venusovergang: live webcasts!

De laatste uren voor de historische Venusovergang tikken weg. Vannacht om 00:09 onze tijd raakt Venus de zonneschijf om er dan gedurende zes en een half uur over te trekken. Bij ons komt de Zon pas op rond 5u28 en dus moeten we tot dan wachten tot dan om het spektakel te kunnen bekijken. Om 6u55 is Venus volledig van de Zonneschijf verdwenen en is het wachten tot een volgende gelegenheid. Die is er pas op 10 december 2117...venusovergang-3.thumbnail


Straks ringvormige zonsverduistering

Vanavond vindt de eerste eclips van dit jaar plaats. Bij ons is het dan net 21 mei geworden. Het gaat om een ringvormige zonsverduistering. Ze zal zichtbaar zijn in een gebied van 240 tot 300 km breed dat over de Aarde scheert. Eerst is oost-Azië aan de beurt. Vervolgens loopt de eclips over de Stille Oceaan naar het westelijke deel van de Verenigde Staten. Over een veel groter gebied zal een gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn. In Europa zal echter niks te zien zijn, voor ons gebeurt de eclips overigens 's nachts.


Supermaan op 6 mei

Supermoon_comparison Zondagochtend is er een zogenaamde supermaan zichtbaar. We spreken van een supermaan wanneer de Volle Maan uitzonderlijk dicht bij de Aarde staat. Doordat de baan van de Maan rond de Aarde een ellips is, varieert de afstand tussen beide hemellichamen. Gemiddeld bedraagt deze ongeveer 384.400 km.


Zonnevlek AR1429 met het blote oog zichtbaar!

DSC_3827 resizeFoto Damien Vens, Koksijde (klik om te vergroten)

Wie nog over een eclipsbrilletje beschikt (zoniet: te koop aan 2 euro op MIRA :-)) moet de volgende dagen zeker eens naar de Zon kijken. Zonnevlekkengroep 1429 (die de voorbije dagen voor de nodige uitbarstingen zorgde, met o.a. mooie poollicht-activiteit) is groot genoeg geworden om met het blote oog zichtbaar te zijn.