Straks ringvormige zonsverduistering

Vanavond vindt de eerste eclips van dit jaar plaats. Bij ons is het dan net 21 mei geworden. Het gaat om een ringvormige zonsverduistering. Ze zal zichtbaar zijn in een gebied van 240 tot 300 km breed dat over de Aarde scheert. Eerst is oost-Azië aan de beurt. Vervolgens loopt de eclips over de Stille Oceaan naar het westelijke deel van de Verenigde Staten. Over een veel groter gebied zal een gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn. In Europa zal echter niks te zien zijn, voor ons gebeurt de eclips overigens 's nachts.

De ringvormige zonsverduistering van 31 mei 2003 in Schotland, laag boven de oceaan (Foto Hans Coeckelberghs)De ringvormige zonsverduistering van 31 mei 2003 in Schotland, laag boven de oceaan (Foto Hans Coeckelberghs)

Het ringvormige pad begint in het zuiden van China om 22:06 UT. Omdat de Maan kort voordien haar verste afstand tot de Aarde heeft bereikt, is haar schijnbare diameter aan de hemel te klein (94%van die van de Zon) om de Zon volledig te bedekken. Tijdens de maximale fase is dus geen totale maar een ringvormige zonsverduistering te zien.
Tokyo ligt 10 kilometer ten noorden van de centrale lijn. Voor de meer dan 10 miljoen inwoners in dit stedelijk gebied zal de ringvormige fase vijf minuten duren.
Nadat de schaduw zo'n 7000 km over de oceaan is getrokken, bereikt de eclips uiteindelijk weer het land langs de kust van Zuid- Oregon en Noord-Californië. Centraal-Nevada, het zuiden van Utah en het noorden van Arizona liggen allemaal op het eclipspad. De eclips eindigt boven West-Texas bij zonsondergang.

Het pad van de ringvormige zonsverduistering (Copyright Fred Espenak - NASA)Het pad van de ringvormige zonsverduistering (Copyright Fred Espenak - NASA)

Bij ons is van de eclips dus niets te merken. Wie vroeg uit de veren wil, kan alles wel mooi volgen via deze webcast