Op de vroege ochtend van zondag 15 juli wordt de heldere planeet Jupiter bedekt door de Maan. Na de uitgeregende Venus-overgang van 6 juni hopen we ditmaal beter weer te hebben...
De laatste keren dat we nog zo'n Jupiter-bedekking konden waarnemen in België dateren toch al van 2002 en 2001, de volgende keren zal pas in 2019 en 2031 zijn.
Het fenomeen speelt zich bij ons wel relatief laag boven de horizon af, maar voor wie een vrij uitzicht heeft op het NO zou dit zonder al te veel problemen zichtbaar moeten zijn.
Vroeg opstaan (of laat gaan slapen...) is echter wel de boodschap: in Grimbergen verdwijnt Jupiter om 3h49m (zomertijd) achter de verlichte maanrand, om rond 4h13m terug te voorschijn te komen aan de andere (donkere) kant.
Jupiter is natuurlijk steeds vergezeld van zijn maantjes, waarvan de vier helderste al makkelijk doorheen een kleine telescoop te zien zijn. En ook die zien we één voor één achter de Maanrand verdwijnen... om 25 minuten later terug te voorschijn te komen aan de andere kant. Die ochtend staan Europa (II) en Io (I) rechts van Jupiter (lopen dus voor op de planeet), Ganymedes (III) en Callisto (IV) links ervan (komen dus achter).
Bij ons zal de planeet dus een 25-tal minuten verdwenen zijn, achter het "bovenste schijfje” van de Maan. Wie meer in het zuiden/zuidoosten waarneemt ziet de bedekking over een “lager” stuk van de Maan gebeuren, wie meer in het noorden/noordwesten woont ziet de bedekking gebeuren achter een steeds smaller stukje van de maanschijf. Op een lijn die loopt doorheen Engeland (Oxford, Cambridge,…), de Noordzee, het noorden van Denemarken,... zal de bedekking echter rakelings zijn (de gestreepte zone op de bovenstaande kaart, waar een steeds kleiner stukje van de planeetschijf bedekt wordt). En nog verder noordwaarts is er dan helemaal geen bedekking...