waarnemen

Venus en Jupiter naderen elkaar aan de hemel

De komende weken wordt de westelijke hemel 's avonds gedomineerd door de heldere planeten Venus en Jupiter. Beiden zijn ze, op de Maan na, de helderste objecten aan de avondhemel.


Thermometer zakte tot -12°C (update: -13,7°C)

Update: een nachtje later deed de vrieskou er nog een schepje bovenop: op zaterdagochtend 4 februari vroor het onder onze thermometerhut tot -13,7°C.
Dat was geleden van 2 januari 1997: toen registreerden we -13,9°C.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Koudste nacht van het jaar? De ochtend van vrijdag 3 februari zakte de thermometer op MIRA (onder thermometerhut!) tot exact -12°C.
Volgens de registratie van de thermohygrograaf werd de koudste temperatuur gemeten omstreeks 8h30, dus kort na zonsopkomst.


Mooie samenstand Maan-Venus

Donderdagavond 26 januari: in een groot deel van het land kwamen de verwachte opklaringen nét op tijd om in de avondschemering (en de avondspits...) een mooie en vooral opvallende samenstand te zien: het ragfijne maansikkeltje stond toen zo'n 6° rechtsboven van de opvallend heldere planeet Venus.
Morgenavond zal de Maan al een héél stuk opgeschoven zijn (dan staat ze zo'n 10° boven de planeet), en het sikkeltje zal dikker en helderder geworden zijn. Dat maakt de samenstand natuurlijk een pak minder fraai, maar nog steeds zeker de moeite!


Planetoïde 2005 YU55 scheert "rakelings" langs de Aarde

Planetoïde 2005 YU55, een hoogst onregelmatig rotsblokje van zo'n 400 m, vliegt tijdens de nacht van 8 op 9 november op nauwelijks 325.000 km voorbij de Aarde. "Rakelings" dus in astronomisch spraakgebruik, want slechts 0,85x de afstand Aarde-Maan. Maar ver genoeg dus om geen enkele risico te geven, en ook geen enkel effect te hebben op onze planeet.

asteroid-2005-YU55-100429-02-bRadarbeeld van de asteroïde gemaakt met de Arecibo-rader tijdens een véél minder dichte passage in 2010


De Orioniden komen er aan

Nadat we de Dracioniden op 8 oktober gemist hebben door de bewolking, wordt het stilaan tijd om uit te kijken naar de jaarlijkse Orioniden. Deze zwerm piekt op 21 oktober en heeft haar radiant nabij het bekende sterrenbeeld Orion.


Mogelijke meteorenstorm tijdens de Draconiden op 8 oktober.

Update 1

(8 oktober, 19h)

Gezien de weersverwachtingen lijkt de kans klein dat we er in ons land veel van zullen kunnen zien. Maar in dat geval kan u alles perfect volgen via ons radio-meteoren-systeem, waar u sinds kort ook de live-audiostream kan volgen via Shoutcast. En op dit moment lijkt de activiteit al merkelijk hoger dan op andere dagen omstreeks dit tijdstip! Leuk achtergrondgeluid op zo'n regenachtige avond...

meteoren6


Reuze-zonnevlek al met eclipsbrilletje zichtbaar

Wie nog over zo'n eclipsbrilletje beschikt (anders koop je er maar één op MIRA) moet dringend van het mooie weer profiteren om eens naar onze Zon te kijken: er prijkt een gigantische vlek (AR1302), vandaag (woensdag 28/9) bijna exact midden op de schijf. In de lengterichting meet deze vlek nu reeds meer dan 150.000 kilometer, zomaar eventjes 12 Aarddiameters!

eclipsbril_frank_resize_0


Komeet Garadd stilaan zichtbaar met de verrekijker

Komeet C/2009 P1 (Garradd) begint stilaan helder genoeg te worden om ook met een eenvoudige verrekijker zichtbaar te zijn (tenminste, als u niet te veel last heeft van lichthinder op uw waarnemingsplaats). Verwacht dan wel geen spectaculaire staartster, maar een mooi -ietwat asymmetrisch- wazig vlekje.
De komeet staat nu middenin de befaamde Zomerdriehoek (gevormd door de heldere sterren Wega, Deneb en Altaïr), dus optimaal zichtbaar op dit moment.


Grote zonneactiviteit...

De voorbije jaren zagen we de gemiddelde zonneactiviteit gestaag toenemen, op weg naar het volgende zonnevlekkenmaximum (dat verwacht wordt omstreeks 2012-2013). Dag na dag en week na week zijn er natuurlijk nog grote verschillen, met héél soms zelfs nog eens een volledig blanke Zon (wat de voorbije 2-3 jaar soms meer regel dan uitzondering was).


Noodweer teistert Grimbergen: 68 liter op enkele uren!

Zomaar eventjes 68 liter of bijna 10% van het Belgische jaargemiddelde, zoveel neerslag registreerden we deze namiddag in de pluviometer op MIRA.

P8180048_resizePluviometer: 68 liter op enkele uren tijd