Mogelijke meteorenstorm tijdens de Draconiden op 8 oktober.

Update 1

(8 oktober, 19h)

Gezien de weersverwachtingen lijkt de kans klein dat we er in ons land veel van zullen kunnen zien. Maar in dat geval kan u alles perfect volgen via ons radio-meteoren-systeem, waar u sinds kort ook de live-audiostream kan volgen via Shoutcast. En op dit moment lijkt de activiteit al merkelijk hoger dan op andere dagen omstreeks dit tijdstip! Leuk achtergrondgeluid op zo'n regenachtige avond...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Op bepaalde momenten van het jaar zijn er meer meteoren of "vallende sterren" te zien dan normaal. We spreken in dat geval van een meteorenzwerm.
Zo een meteorenzwerm ontstaat wanneer de Aarde in haar baan om de Zon een komeetbaan kruist. Kometen laten immers heel wat stofdeeltjes achter op hun traject. Wanneer de Aarde door zo een stofwolk vliegt, vallen de stofdeeltjes naar beneden en verbranden in de atmosfeer. We zien dit als vallende sterren of meteoren. Bekende meteorenzwermen zijn de Perseïden in augustus of de Geminiden in december.

Omstreeks 8 oktober is er ook weer zo een zwerm: de Draconiden. De naam verwijst naar het sterrenbeeld Draco (de Draak), waarin zich de radiant bevindt vanwaar de meteoren schijnbaar komen. Normaal is dit een redelijk rustige zwerm, maar voor dit jaar wordt een verhoogde activiteit verwacht.

De Draconiden worden veroorzaakt door 21P/Giacobini-Zinner, een kortperiodieke komeet met een omlooptijd iets meer dan 6,5 jaar. Haar aphelium ligt in de buurt van de baan van Jupiter. De komeet wordt door deze planeet dan ook regelmatig verstoord. Hierdoor verandert de kortste afstand tussen de banen van de komeet en de Aarde regelmatig, en dit heeft uiteraard ook invloed op de activiteit van de meteorenregen.
Dit jaar voorziet men een hoge activiteit rond op 8 oktober rond 22 uur. Ondanks de storende Maan zou je dan gemakkelijk één meteoor per minuut kunnen zien.

Meer informatie vindt u op de website van de International Meteor Organization
meteorenzwermmeteorenzwerm