Grote zonneactiviteit...

De voorbije jaren zagen we de gemiddelde zonneactiviteit gestaag toenemen, op weg naar het volgende zonnevlekkenmaximum (dat verwacht wordt omstreeks 2012-2013). Dag na dag en week na week zijn er natuurlijk nog grote verschillen, met héél soms zelfs nog eens een volledig blanke Zon (wat de voorbije 2-3 jaar soms meer regel dan uitzondering was).
De laatste dagen lijkt het zonsoppervlak wel bespikkeld met zonnevlekken: met de heliostaat op MIRA konden we telkens bijna tien groepen zonnevlekken tellen, met in totaal zowat 150 individuele kleine en grote vlekjes.

De opname hieronder werd op vrijdagmiddag 2 september gemaakt met een andere kijker op MIRA, de relatief recente 120mm ED-refractor, voorzien van een veilige methode om de Zon waar te nemen. U ziet de enorme hoeveelheid donkere zonnevlekken, maar zowel links als rechts aan de rand zijn er ook een aantal heldere "fakkelvelden" te zien.

Zonnevlekken 2011-09-02 120mm ED-refractor MIRA, Baader HerschelwigZonnevlekken 2011-09-02 120mm ED-refractor MIRA, Baader Herschelwig

Wie zelf over een telescoop beschikt MET een veilige zonnefilter (= een zonnefilter voor de telescoop, die het té felle zonlicht dimt vooraleer het de kijker binnenkomt) moet de volgende dagen zeker onze dagster in het oog houden.
Een kleine tip: kijkt u bij voorkeur 's morgens, vooraleer de atmosfeer en het aardoppervlak opgewarmd raken en daardoor een vaak turbulent beeld veroorzaken.

Die hoge zonneactiviteit komt natuurlijk mooi op tijd voor onze opendeurdagen op 3 en 4 september, waar u vanzelfsprekend zelf allemaal kan komen waarnemen met deze instrumenten!