waarnemen

Spectaculaire meteoor gezien boven Nederland en Vlaanderen...

Zaterdagavond 18 januari hebben veel waarnemers een heldere meteoor (zoiets noemen we dan een "bolide") kunnen waarnemen.
Ook op MIRA kregen we de nodige meldingen binnen vanuit zowat gans Vlaanderen, van Hasselt over Brabant tot (vooral) Oost-Vlaanderen.

201401182018OostkapelleBolide 2014-01-18, gefotografeerd vanuit Zeeland


Vrijdagnacht meteoren waarnemen (de Quadrantiden)!

De eerste astronomische afspraak van het jaar zou wel eens één van de betere kunnen zijn... als het weer meezit althans!
Omstreeks 3-4 januari zijn steevast de Quadrantiden te zien (vaak ook de Boötiden geheten), na Perseïden (augustus) en Geminiden (midden december) de derde van de drie grote jaarlijkse meteoorzwermen.

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind_3Geminiden 2009, Ph. Mollet


Venus domineert de avondschemering...

Met die kraakheldere (maar koude...) hemel van de laatste dagen kan je er niet naast kijken: Venus domineert deze weken de avondhemel (en vooral de avondschemering). Echt hoog staat ze niet, dus bomen of gebouwen kunnen het zicht wel belemmeren.

Een mooi uitzicht op het zuidwesten is dus een must, zoals op bijgaande opname vanuit Grimbergen... met natuurlijk de abdijkerk op de voorgrond!

IMG_8925 resized


RIP komeet ISON??

Update1 (21h45m wintertijd)
Wie zong ook weer "It ain't over 'till it's over"?
Het ziet er naar uit dat de komeet dan toch niet helemaal verdwenen is, er is in elk geval "iets" wat de passage bij de Zon overleefd heeft.
Een fragment? Een restantje van de kern?
De foto hieronder (van 21h13m onze tijd) is alvast duidelijk...

1460298_10201076167526673_420042664_nKomeet ISON na passage perihelium. Foto LASCO/SOHO
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Spannende dagen voor Komeet ISON

Update
Aangezien blijkbaar iedereen naar deze websites aan het surfen is, beginnen de live-beelden wat moeilijk binnen te lopen.
Daarom hieronder alvast een beeldje van 13h54 onze tijd (28 november dus), waarop duidelijk te zien is hoe de komeet nu al héél dicht tot de Zon genaderd is.
't Is natuurlijk allemaal niet zo makkelijk te interpreteren, maar het lijkt er sterk op dat ISON niet echt opvallend veel helderder wordt (?)... en dat zou slecht nieuws zijn voor de waarnemers de volgende weken!


Terug zonnevlek te zien met blote oog!

Eindelijk! We begonnen al stilaan te vrezen dat het huidige zonnevlekkenmaximum wel héél zwakjes was, maar sinds enkele dagen lijkt de Zon haar tweede adem gevonden te hebben.

IMG_20131023_145904 sharpened


Samenstand Jupiter met de Maan vrijdagavond

Hopelijk krijgen we helder weer op vrijdagavond (25-26 oktober), want dan is er een mooie samenstand te zien tussen de Maan en de heldere planeet Jupiter.
Beide objecten komen omstreeks 23h op, en staan dan de rest van de nacht zo'n 6-7 graden uit elkaar. Wie die avond iets langer blijft "hangen" op onze maandelijkse "Astroclub met Frank Deboosere" kan beide misschien ook nog eens door onze telescopen bewonderen...

samenstand_maan_jupiter_20103-10-25


Heldere nova ontdekt in sterrenbeeld Dolfijn: update 1

15/08/2013, 14h:
de laatste waarnemingen geven aan dat de nova nog steeds aan helderheid wint, en met magnitude 5.7 zelfs met het blote oog zichtbaar geworden is (althans, voor wie goede ogen heeft én op een donkere plaats waarneemt).
De AAVSO-zoekkaart met referentiesterren (onderaan deze pagina) werd daarom vervangen door een meer geschikt exemplaar voor deze helderheden...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
De Japanse amateur-sterrenkundige Koichi Itagaki ontdekte vandaag (14 augustus) een nova (letterlijk "nieuwe ster") in het sterrenbeeld Dolfijn.


Warmste dag van het jaar?

De resultaten van ons weerstation liegen niet; de temperatuur onder thermometerhut bereikte op vrijdag 02 augustus 36,2°C.
Voorlopig de hoogste waarde voor 2013, maar misschien gaan we daar nog over?? We houden u op de hoogte!

1097758_511115765629299_348634047_o


Zonnekijkdag 7 juli: voorsmaakje

Het ziet er naar uit dat de eerste editie van de VVS-zonnekijkdag een succes zal worden!
De weersvoorspellingen zijn ideaal, en bovendien staat er sinds enkele dagen een kanjer van een zonnevlekkengroep (AR1785) aan de voorkant van de Zon!
Kom dus op zondag 7 juli massaal naar MIRA of één van de vele andere waarnemingsposten in Vlaanderen (onze aanraders -als u niet naar MIRA komt-? Halle of Boutersem!)