Spannende dagen voor Komeet ISON

Update
Aangezien blijkbaar iedereen naar deze websites aan het surfen is, beginnen de live-beelden wat moeilijk binnen te lopen.
Daarom hieronder alvast een beeldje van 13h54 onze tijd (28 november dus), waarop duidelijk te zien is hoe de komeet nu al héél dicht tot de Zon genaderd is.
't Is natuurlijk allemaal niet zo makkelijk te interpreteren, maar het lijkt er sterk op dat ISON niet echt opvallend veel helderder wordt (?)... en dat zou slecht nieuws zijn voor de waarnemers de volgende weken!

ISON 2013/11/28 13h54 zomertijdISON 2013/11/28 13h54 zomertijd

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Begin dit jaar spraken we nog over "komeet van de eeuw", maar ISON is tot nog toe duidelijk onder de verwachtingen gebleven. De voorbije weken kwam hij dan toch binnen het bereik van verrekijkers (en op héél goede locaties nipt met het blote oog), maar wel steeds in de ochtendschemering.

Traject komeet  op de LASCO-beeldenTraject komeet op de LASCO-beelden

Het echte spektakel was echter voorzien voor begin en midden december, na zijn passage bij de Zon omstreeks 28 november (exact: 28 november om 19h50). De volgende dagen worden dan ook cruciaal: hoe goed zal hij die tamelijke nauwe passage met onze ster (iets meer dan één miljoen kilometer van haar oppervlak) doorstaan?
Een deel van het antwoord zouden we de volgende dagen al moeten kunnen vaststellen. Vanop Aarde is de komeet nu een tijdlang niet te zien wegens té dicht bij de Zon, maar er is tegenwoordig een ganse "armada" van ruimtetuigen die de Zon en haar directe omgeving in het oog houden. En sommigen hebben nu reeds de komeet in hun beeldveld, zoals op deze beelden van het LASCO-instrument aan boord van de SOHO-sonde (mocht deze site te traag binnenlopen, hier een alternatieve server in Europa, of op Helioviewer).

Update:
- ook onze "eigen" (Belgische) Proba2-satelliet zal proberen de komeet te verschalken omstreeks het tijdstip dat ie langs de Zon scheert

En verder?
Na zijn passage zal het enkele dagen wachten worden tot de staartster ver genoeg van de Zon staat aan onze Aardse hemel: vanaf pakweg 5 december kunnen we hem weer gaan opzoeken (als hij de passage overleefde tenminste!).
Ook dan weer zal hij het beste 's ochtends te zien zijn ('s avonds lukt ook wel, maar dan wel héél laag aan de horizon én in de schemering).
Dag na dag trekt de komeet verder weg uit de gloed van de Zon... maar wordt hij natuurlijk ook steeds zwakker. Een wedloop tegen de tijd dus voor de waarnemers (en dan moet het weer ook nog meezitten, wat in november wel lelijk tegenviel).

ISON in decemberISON in december

Hoe op te zoeken?
Zoals gezegd: vanaf pakweg 5 december kan u hem -vooral 's ochtends- proberen op te zoeken. Hij staat dan bijna exact in het oosten, en klimt elke dag enkele graden hoger én meer noordelijker (zie zoekkaartje hierboven).
We houden u op de hoogte!