waarnemen

Bekijk het poollicht live via internet

De universiteit van Calgary en het Canadese ruimteagentschap CSA zijn een website gestart waarop live-beelden te zien zijn van het poollicht. Ze maken gebruik van een all-sky camera die opgesteld staat op een drietal graden onder de poolcirker, een ideale plaats om de aurora waar te nemen.
Voortaan kan iedereen dus vanuit zijn luie zetel dit prachtige hemelverschijnsel waarnemen.


Perseïden: woensdagnacht of donderdagnacht?

De Perseïden zijn van de drie grote meteoorzwermen zeker wel de bekendste: de vakantie en de zomerse temperaturen zullen daarvan wel de belangrijkste oorzaak zijn.
Vanaf begin augustus nam de activiteit stilaan toe, maar het maximum wordt verwacht tijdens de avond of nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus (zie de webstek van de International Meteor Organisation.


Seizoen van de Lichtende Nachtwolken is terug begonnen...

Lichtende Nachtwolken stonden vroeger bekend als uiterst zeldzame fenomenen, maar het laatste decennium worden ze in onze contreien jaarlijks wel een paar keer waargenomen.
NLC's (NoctiLucent Clouds) kunnen worden waargenomen vanaf eind mei tot zowat halverwege de maand juli, 's avonds enkele uren na zonsondergang of 's morgens enkele uren voor zonsopkomst.


68cm telescoop in gebruik in Ieper

Al 20 jaar kijken Belgische amateur-astronomen er reikhalzend naar uit, maar nu is het zover: onze collega's van de Ieperse Volkssterrenwacht (AstroLab Iris) hebben hun reuzenkijker definitief in gebruik genomen!
Jarenlang heeft een ploeg enthousiaste vrijwilligers er zelf geslepen en gepolijst aan die enorme glasschijf, tot het spiegeloppervlak zelfs aan hun hoge eisen voldeed.


Maansverduistering op Oudejaarsavond

Als ultieme afsluiter voor het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009 krijgen we op Oudejaarsavond nog een (gedeeltelijke) maansverduistering voorgeschoteld.
Tussen 19h49m en 20h56m zal een klein stukje van de Volle Maan doorheen de schaduw van de Aarde trekken: vanuit het standpunt van de waarnemer zal een klein gedeelte aan de rechteronderkant van de Maan verduisterd worden.
Het maximum valt dan omstreeks 20h23m, bij een toch al redelijk hoog staande Maan (33° boven de horizon).


Fata Morgana was gasvlam in Antwerpse haven

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hebben nogal wat waarnemers -vooral in de regio Mechelen- een mysterieuze oranje verticale lichtstreep gezien in noordelijke richting.
20dec0u40Foto Frank Van der Putten, Leest


Zondagnacht vallende sterren kijken

Tot spijt van de studenten die 's anderendaags examens zouden hebben, maar de nacht van zondag op maandag (13-14 december) zou wel eens de beste "vallende sterren"-nachten van de laatste jaren kunnen zijn.
De Geminiden zijn één van de twee jaarlijkse topzwermen (samen met de bekendere zomerse Perseïden, omstreeks 12-13 augustus): op een donkere locatie kan men dan toch makkelijk 40-50 of meer meteoren per uur waarnemen.


Laatste zichtbaarheidsperiode Frank De Winne

De tweede helft van november zal ISS weer elke avond te zien zijn vanuit België, meteen ook de laatste gelegenheid om de ruimte-meccano te zien mèt Frank De Winne erin.
Onze landgenoot zou immers -als alles naar wens verloopt- op 1 december terug naar omlaag komen.

IMG_9932 bewerkt.thumbnailISS gefotografeerd met de 120mm ED-telescoop op MIRA

Om de doorgangstijden van ISS te kennen kan u best naar de uitmuntende website Heavens-Above surfen.


Eindelijk terug zonnevlekken!

Tot wanhoop van de vele enthousiaste zonnewaarnemers schijnt het zonnevlekkenminimum hardnekkig te blijven duren. Volgens de voorspellingen had dit in 2007 moeten gevallen zijn, waarna de verwachting was dat er stilaan nieuwe vlekken verschenen van de nieuwe cyclus (herkenbaar omdat ze verder van de zonne-evenaar verschijnen).
Maar ook in 2008 en 2009 bleef de Zon grotendeels vlekkenloos, slechts sporadisch verschenen er relatief kleine vlekken of vlekkengroepjes (de laatste in september nog) waarbij we iedere keer hopen dat de nieuwe cyclus nu goed op gang trekt.


Uiterste heldere vuurbol gezien boven België, Nederland, Duitsland,...: update 1 (21h15)

Update 1:
we beginnen stilaan zicht op de zaak te krijgen. Hier in België (met voorlopig vooral waarnemers in Brabant en Antwerpen) zag iedereen hem relatief steil naar omlaag komen, grofweg gaande van NW dalend naar N of NNW.
Waarnemers in midden-Nederland (met o.a. een uiterst ervaren meteoorwaarnemer in Ermelo) zagen het dan weer gaande van west dalende naar ZW.