Totale maansverduistering op dinsdagmorgen 21 december.

Gedeeltelijke maansverduistering: 7 september 2006 - foto: Hans CoeckelberghsGedeeltelijke maansverduistering: 7 september 2006 - foto: Hans Coeckelberghs

Op de ochtend van 21 december vindt een totale maansverduistering plaats. Jammer genoeg is enkel het begin ervan bij ons te zien.

Bij een totale maansverduistering verdwijnt de volle Maan in de schaduwkegel van de Aarde, waardoor ze geen zonlicht meer kan reflecteren en dus donkerder wordt. Helemaal onzichtbaar wordt de Maan dan echter niet, omdat via de atmosfeer van de Aarde nog steeds rood licht op het maanoppervlak terecht komt.

Vanaf 7h33m zie je de Maan langzaam in de schaduwkegel van de Aarde schuiven. De Maan staat dan vanuit onze gebieden op amper 9° hoogte boven de westelijke horizon. Om 8h41m begint de totale verduistering: de Maan is dan helemaal in de schaduwkegel verdwenen. Jammer genoeg zullen we daar hier niets van merken, want rond dat moment gaat de Maan onder.

Ondanks de moeilijke waarnemingsomstandigheden openen de Vlaamse Volkssterrenwachten morgen vroeg wel hun deuren om de partiële aanloop naar de eclips te tonen aan het publiek. Meer info over de activiteit op MIRA vind je hier.

Volgend jaar kunnen we vanuit België zowel op 15 juni als op 10 december het einde van een totale maansverduistering waarnemen. Pas op 28 september 2015 is nog eens een totale maansverduistering die van begin tot einde bij ons te volgen is.

Op onderstaande links kan je de maansverduistering volgen via een webcast, op voorwaarde natuurlijk dat ze op die lokatie helder weer hebben:
Columbus State University
University of North Dakota
EclipseSolar.es
Maar vooral StarGazer loopt vlot binnen...