Zaterdagochtend 24 mei: nieuwe meteorenzwerm?

Je las er misschien de voorbije dagen al over in de pers: zaterdagochtend 24 mei zou er wel eens een indrukwekkende meteorenzwerm kunnen te zien zijn...

Naast de 3 klassieke "grote" jaarlijkse zwermen (Perseïden in augustus, Geminiden midden december, en Quadrantiden begin januari), de vele kleine zwermpjes, zijn er nu en dan ook éénmalige zwermen of zwermen die enkel om de zoveel jaar een duidelijke "uitbarsting" geven.
Zo'n "zwerm" meteoren ontstaat wanneer de Aarde in haar jaarlijkse baan omheen de zon doorheen de baan van een komeet trekt, waar er dan relatief veel stof en gruis uit de staart van die komeet voorkomt.

Volgens berekeningen zouden we zaterdagochtend doorheen enkele van die stofbanden trekken, veroorzaakt door (voorbije) passages van komeet 209P/Linear (die trouwens enkele weken geleden terug nog voorbij de Zon vloog).
In het verleden hebben we hiervan echter nog nooit een uitbarsting waargenomen, dus we hebben nauwelijks een idee van de mogelijke intensiteit ervan: totale flop, of tientallen (honderden?) meteoren per uur?
Niettegenstaande deze onzekerheden hebben ze wel al een naam gekregen: de "Mei Camelopardaliden": gezien de onderlinge bewegingsrichtingen van Aarde en meteoorgruis, zouden ze die nacht allemaal uit het sterrenbeeld Giraf ("Camelopardalis" in het Latijn) lijken te komen. Zelf zal u ze natuurlijk zowat in alle richtingen van de hemel kunnen zien oplichten, maar al die "streepjes" lijken terug te wijzen naar de Giraf...

Spijtig genoeg zou het voorspelde maximum eerder ongunstig vallen voor Belgische (Europese) waarnemers: rond 9-10h in de ochtend (klaarlichte dag!), dus dan zullen het eerder de waarnemers in Amerika zijn die op de eerste rij zitten. Maar misschien is de "opgaande fase" naar het maximum ook al indrukwekkend, dus toch best die vroege ochtend eens kijken (tussen pakweg middernacht en de ochtendschemering).

Daarenboven kan u natuurlijk ook steeds terecht op ons radio-detectiesysteem, dat is immers 24h/24h in de weer, ongeacht dag of nacht en zelfs bij regen of wolken!

Meer info ook bij de Werkgroep Meteoren van de VVS.