Planetoïde scheert rakelings langs de Aarde op 15 februari

Tijdens de avond van 15 februari zal een asteroïde (= in het Nederlands een ander woord voor planetoïde) vlakbij de Aarde passeren. Het object in kwestie werd op 23 februari van vorig jaar ontdekt vanuit Spanje (OAM Observatory) en draagt de aanduiding "2012 DA14". De diameter van het rotsblok is zo'n 50 meter.
De kortste nadering tot het aardoppervlak vindt plaats rond 20u25 onze tijd. De afstand bedraagt dan net geen 35.000 km. Hiermee nadert de asteroïde ons dichter dan de geostationaire satellieten, die zich 36.000 km boven de Aarde bevinden.
Er is helemaal geen gevaar voor een inslag op 15 februari. Wel zal de aantrekkingskracht van de Aarde de baan van 2012 DA14 beïnvloeden. Haar omlooptijd rond de Zon zou zo van 366 dagen naar 317 dagen terug gebracht worden. Op 16 februari 2046 zou de asteroïde ons opnieuw bezoeken, deze keer op een veilige afstand van zo'n 60.000 km.

Planetoïden die de Aarde dicht kunnen naderen en mogelijk bedreigen, worden "Near Earth Objects" of kortweg "NEO's" genoemd. Sinds de jaren '90 wordt er druk naar deze objecten gezocht met verschillende sky surveys. Het is echter de eerste keer dat we een object van deze grootte zo dicht zullen zien naderen. Men vermoedt dat er gemiddeld elke 40 jaar zulke passage plaatsvindt, maar dat er slechts elke 1200 jaar daadwerkelijk een inslag gebeurt.

De passage van 2012 DA14 is vanuit België te volgen als de weersomstandigheden het toelaten. Tijdens de dichtste nadering bedraagt de magnitude ongeveer 7,5 en dus zou het object met een verrekijker of telescoop zichtbaar moeten zijn. Je zal de asteroïde zien bewegen tussen de sterren met een snelheid van een halve graad per minuut. Het grote probleem is dat je moet weten waar je moet kijken. Doordat de planetoïde ons zo dicht nadert, is de positie van de waarnemer op Aarde heel sterk bepalend voor de plaats aan de hemel waar je moet kijken. Klassieke planetariumsoftware berekent de positie van asteroïden meestal geocentrisch, dus zoals gezien vanuit het centrum van de Aarde. Als je de passage wil gaan waarnemen, bereken je best een efemeride voor jouw specifieke locatie via http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi.

UPDATE 15 februari 19:40

Blijkbaar zijn er op sommige plaatsen opklaringen. Daarom even een kaartje en een efemeriden (die strikt genomen gelden voor Grimbergen) zodat je weet waar je moet kijken. Wie met een telescoop wil kijken en nood heeft aan gedetailleerde kaarten of efemeriden verwijzen we naar bovenstaande website.