Komeet PanSTARRS komt er aan!

De laatste weken begonnen we stilaan te watertanden: vanuit de zuidelijke hemisfeer bereikten ons de eerste spectaculaire foto's en enthousiaste waarnemingsberichten over komeet C/2011 L4 (PanSTARRS).
Maar nu komen wij noorderlingen stilaan aan de beurt: vanaf pakweg 13 maart kunnen we een poging wagen om hem op te zoeken laag boven de westelijke avondhemel (als we tenminste tegen dan wat opklaringen krijgen!).

Komeet PanSTARRS boven de westelijke horizon, 13 maart, 19h30 wintertijdKomeet PanSTARRS boven de westelijke horizon, 13 maart, 19h30 wintertijd

Woensdag 13 maart zou trouwens een handig moment zijn om hem op te zoeken, dan staat het fijne maansikkeltje zo'n 7° boven de komeet (dat komt ongeveer overeen met een vuistdikte bij gestrekte arm).
Maar zorg dan wel voor een waarnemingsplaats met een perfect vrij uitzicht op het westen. De komeet gaat die dag onder om 20h15m lokale tijd, dus best waarnemen omstreeks 19h30m-19h45m (een mooi compromis tussen niet té laag aan de horizon en al een beetje donker).
Tegen het weekend is daar al een half uurtje bijgekomen, dus dan kunnen we rond 20h-20h15 ook nog aan de slag...

20 maart, 19h3020 maart, 19h30

Dag na dag klimt de komeet noordelijker aan de hemel (en blijft dus langer zichtbaar, ook stilaan buiten de schemering), maar tegelijk neemt zijn helderheid ook langzaam af.
De voorbije dagen (eerste week maart) was die helderheid trouwens het grootst: ervaren waarnemers schatten ze op magnitude 2, wat vergelijkbaar is met de 7 helderste sterren in de bekende figuur van de "Steelpan" (Grote Beer) en dus vlot zichtbaar met het blote oog.
Dat laatste zou ook nog het geval moeten zijn voor de rest van de maand maart en hopelijk ook nog een tijdlang in april. Maar ook nadien zal ze nog wekenlang te zien zijn met een eenvoudige verrekijker, voor wie ze weet te vinden (met onderstaande zoekkaartjes).

Er is echter nog een andere factor die wat spelbreker kan spelen: het steeds feller wordende licht van de Maan (Eerste Kwartier op 19 maart, Volle Maan op 27 maart).

25 maart, 20h25 maart, 20h

30 maart, 20h30 maart, 20h

Nog een paar dagen later krijgen we trouwens een leuke samenstand van twee "ijle" objecten te zien: omstreeks 4 april staat de komeet op nauwelijks twee graden van de Andromedanevel (M31), het helderste melkwegstelsel aan de noordelijke hemel. Een fraai zicht met een verrekijker... en een prachtige foto-shoot met een kleine telelens!

4 april: de komeet naast de Andromedanevel4 april: de komeet naast de Andromedanevel

Het wordt dus uiteindelijk geen top-komeet zoals Hyakutake en Hale-Bopp in 1996 en 1997, maar het is voor waarnemers in het Noordelijk halfrond wel de helderste komeet van de voorbije jaren. En beschouw het vooral als een oefening met het oog op komeet ISON die eind dit jaar op zijn best zal zijn! Twee blote-oog kometen op één jaar, hoe lang is dit al weer geleden?