ISS -met Frank De Winne- de volgende weken weer zichtbaar vanuit België

Sinds vorige weekend zitten we terug in een periode waarin het Internationale Ruimtestation ISS (met "onze" Frank De Winne aan boord) weer elke nacht te zien is vanuit België.
Het bijzondere aan deze periode (hartje zomer) is het feit dat de Zon bij ons 's nachts al nauwelijks onder de horizon zit (vandaar die grijze nachten, waarin het eigenlijk steeds schemerig blijft). Als we dan nog eens 360 km omhoog trekken (de hoogte waarop ISS rond de Aarde draait) dan wordt het al helemaal niet meer donker: bij elke overtocht van ISS wordt het station dus door de Zon verlicht en kunnen we het zien. En aangezien ISS op 92 minuten rond de Aarde draait, zal het u niet verbazen dat we het sommige nachten drie tot zelfs 4 keer na elkaar kunnen waarnemen!

Tot 22 juli is ISS nu elke nacht één of meerdere keren te zien: in het begin ligt de nadruk op het tweede deel van de nacht, maar dat verschuift langzaam naar het eerste deel.
Voor doorgangstijden verwijzen we graag naar de uitmuntende website Heavens-above: bij uw eerste bezoek dient u de waarnemingsplaats op te geven (te kiezen uit een enorme databank, of op te zoeken via een kaart) die u dan opslaat in uw "favorieten" (bookmarks) voor later hergebruik.
Of u kan rechtstreeks de gegevens voor Grimbergen gebruiken, voor de rest van het land scheelt het hoogstens een tiental seconden.
Behalve doorgangstijden van ISS kan u op deze website nog een heleboel gegevens laten berekenen: andere satellieten (probeer zeker eens de kortstondige maar zéér spectaculaire Iridium-flitsen), maar ook de planeten e.a.

ISS is zichtbaar als een helder puntje dat ongeveer met de snelheid van een vliegtuig aan de hemel beweegt, steeds gaande van ruwweg west naar oost. Het ruimtestation is de laatste maanden trouwens fel vergroot: de laatste 2 zonnepanelen, de Europese en Japanse labo-modules,... Daardoor is het nu helderder dan ooit geworden: véél klaarder dan eender welke ster (enkel de planeet Venus aan de ochtendhemel kan er mee concurreren).
En met de nodige handigheid en geduld kan u zelfs eens proberen het toestel doorheen een telescoop waar te nemen: hieronder de beste opname die we tot nog toe vanop MIRA konden maken.