Nauwelijks 10-20 jaar geleden beschouwde men ze als héél zeldzame fenomenen, maar de laatste jaren lijken ze véél frequenter voor te komen (of legt men zich gewoon meer toe op het waarnemen ervan?).
In elk geval, Lichtende Nachtwolken (NoctiLucent Clouds, NLC's) blijven deels mysterieuze fenomenen. Het gaat om héél ijle wolken die op uitermate grote hoogte voorkomen: ca. 80 km boven het aardoppervlak, terwijl "normale" wolken hooguit 20 km hoog reiken. Dat is hoog genoeg om in deze periode (eind mei tot half juli) ook 's nachts nog volop in het zonlicht te zitten: de zon zit dan immers slechts héél ondiep onder de horizon.
Daardoor steken ze helder af tegen de langzaam donker wordende avondhemel (terwijl "gewone" wolken dan juist donker zijn): typisch kunnen ze 's avond gezien worden tussen 23h15m en pakweg 0h15m, in NNW-richting (dus waar de Zon onder de horizon zit). Dan verdwijnen ze enkele uren, om dan eventueel voor de ochtendschemering terug op te duiken richting NNO (waar op dat ogenblik dan weer de Zon zit).
De voorbije jaren konden we ze meestal 5-10 keer per "NLC-seizoen" (typisch van eind mei tot half juli) waarnemen vanuit België, maar dit jaar lieten ze lang op zich wachten. Vorige vrijdag was er al een vermoeden, en ook in noordelijker gelegen delen van Europa was er al een paar keer een mooie display te zien (zie o.a. de fotogalerij op SpaceWeather), maar gisterenavond (16-17 juni) was het dan eindelijk echt prijs. We raden dan ook alle lezers aan om de volgende weken op elke heldere avond even richting Noord te kijken: éénmaal je die NLC's gezien hebt, krijg je er weer een verslaving bij :-).