Inslag op Jupiter creëert donkere vlek

Jupiter met donkere vlek, opname Bart DeclercqJupiter met donkere vlek, opname Bart Declercq
Op 19 juli ontdekte de Australische amateur-astronoom Anthony Wesley een opvallende donkere vlek dichtbij de zuidpool van Jupiter, een ontdekking die kort erna ook bevestigd werd door professionele sterrenwachten.
Al snel werd duidelijk dat dit het resultaat moest zijn van een inslag op de gasplaneet, net zoals we konden meemaken in juli 1994 met de vele fragmenten van komeet P/Shoemaker-Levy 9. Daarbij worden waarschijnlijk de buitenste gaslagen van de planeet omgewoeld, en komt er donkerder materiaal naar het "oppervlak".

In 1994 bleven de grootste "littekens" hoogstens een tweetal maanden goed zichtbaar, nadien was het donkere materiaal door de snelle rotatie van de planeet al gauw uitgesmeerd tot een nieuwe donkere wolkenband die de ganse planeet omspande. We zijn dan ook hoogst benieuwd hoelang deze (kleinere) vlek zal zichtbaar blijven.
Vorige nacht (24-25 juli) konden we hem alvast nog waarnemen: het weer en de stabiliteit van de lucht in België ("seeiing") viel immers goed mee, met o.a. bovenstaande gedetailleerde opname van Bart Declercq als resultaat.

Maar ook op MIRA konden we anderhalf uur eerder, op het einde van de eerste "Midzomersterrennacht", al nipt die donkere vlek in beeld zien schuiven (door de snelle rotatie van de planeet stond ze dan anderhalf uur later al midden in beeld). Bijgaande opname werd toen gemaakt met één van de gloednieuwe kijkers op MIRA.
Voor wie het zelf met de toestellen van MIRA wil komen waarnemen: zaterdagavond geeft de beste gelegenheid, dan staat de vlek omstreeks 23h zomertijd op zijn best.