Nieuws

Planetendans aan de avondhemel

Mocht het eindelijk nog eens helder weer worden, dan valt er de volgende dagen 's avonds aan de westelijke horizon een fraai spektakel waar te nemen!

samenstand Jupiter-Venus 2013-05-26Eind mei, beide planeten kruisen elkaar stilaan...


Belgisch ruimtevaartproject Proba-V gaat succesvol van start

Op dinsdag 7 mei om 02.06 u UT (= 04.06 u onze tijd) werd vanaf de ESA-ruimtevaartbasis te Kourou in Frans-Guyana een Vega-raket gelanceerd met aan boord drie satellieten. De belangrijkste van de drie is de Belgische Proba-V, een satelliet om het aardoppervlak te observeren.

Proba-V is een mini-satelliet die slechts 140 kg zwaar en amper een kubieke meter groot is.

Het is de bedoeling om vanop een hoogte van 820 km het hele oppervlak van onze planeet in kaart te brengen, dit om de twee dagen.


Kleine gedeeltelijke maansverduistering op 25 april

Op de avond van donderdag 25 april zal er vanuit ons land een kleine gedeeltelijke maansverduistering te zien zijn. Een maansverduistering ontstaat wanneer de volle Maan door de schaduwkegel van de Aarde trekt.


Een bijna perfect universum

Onder de titel "Planck onthult ons een bijna perfect universum" presenteert de ESA vandaag (21 maart 2013) de nieuwste resultaten van de ruimtemissie Planck.

De Europese ruimtevaartorganisatie lanceerde de ruimtesonde Planck op 14 mei 2009 met de bedoeling de kosmische achtergrondstraling (= de straling die overblijft van de oerknal) heel gedetailleerd te bestuderen.


Dinsdagavond 12/03: eerste komeetwaarnemingen

Vooral in het westen en noorden van het land klaarde de hemel vanaf genoeg uit om de eerste waarnemingen van komeet PanSTARRS mogelijk te maken.
Geen makkelijke opgave immers, want nog wat verdronken in de avondschemering... Een verrekijker bleek dus ook onmisbaar te zijn, slechts weinigen konden hem nadien ook met het blote oog zien.
De volgende dagen beweegt de komeet echter verder noordelijk aan de hemel, en dus verder weg uit die lichtgloed van de ondergegane Zon.


Astronomen ontdekken de derde-dichtst bijgelegen ster!

2.thumbnail

Ontdekkingsopname en detailopname door Gemini telescoop - bron: NASA/JPL/Gemini Observatory/AURA/NSF


Komeet PanSTARRS komt er aan!

De laatste weken begonnen we stilaan te watertanden: vanuit de zuidelijke hemisfeer bereikten ons de eerste spectaculaire foto's en enthousiaste waarnemingsberichten over komeet C/2011 L4 (PanSTARRS).
Maar nu komen wij noorderlingen stilaan aan de beurt: vanaf pakweg 13 maart kunnen we een poging wagen om hem op te zoeken laag boven de westelijke avondhemel (als we tenminste tegen dan wat opklaringen krijgen!).


18 februari: nauwe samenstand Maan-Jupiter

Vanavond (vooraleer de wolken er aan komen :-)) nog gauw genieten van de nauwe samenstand tussen de Maan en de heldere planeet Jupiter (dicht genoeg bij elkaar trouwens om samen in het beeldveld van een gewone verrekijker te passen!).

2013-02-18 samenstand Maan-Jupiter

En als toemaatje staan er ook nog de heldere oranje ster Aldebaran (Alfa in de Stier, onder de Maan) en de prachtige sterrenhoop der Plejaden (rechtsboven Jupiter).
een héél fotogenieke hemelse samenscholing overigens...


Grote meteorietinslag in Chelyabinsk, Rusland

russia-meteor-fireball-feb-15-2013-2_0.thumbnailWolkenspoor van de vuurbol (bron: Russisch ministerie van Energie

Vrijdagochtend 15 februari, om 9u20 lokale tijd (4u20 onze tijd) werd boven de Siberische stad Chelyabinsk een enorme vuurbol gezien en gefilmd.

Enkele minuten later volgden schokgolven die in heel wat gebouwen de vensters aan diggelen sloegen - met een groot aantal gewonden door glasscherven tot gevolg.


Hij komt, komt dichter en dan is hij weer weg, planetoïde 2012 DA14

Op vrijdagavond 15 februari passeerde planetoïde 2012 DA14 op net iets meer dan 28.000 km boven het aardoppervlak. De dichtste nadering vond plaats omstreeks 20.30 u plaatselijke tijd, nadien zette het object zijn baan rond de Zon onverstoord verder.