Nieuws

Schrikkelseconde ingevoerd

De voorbije nacht heeft 1 seconde langer geduurd dan normaal. Dat komt omdat er een schrikkelseconde werd ingelast. Zo een schrikkelsecnde is af en toe nodig om de officiële tijd en de zonnetijd op elkaar af te stemmen. De seconde werd ingelast op 30 juni 2012, om 23u59m59s UTC. In België komt dit overeen met 1 juli 2012 om 01u59m59s zomertijd .
Na 01u59m59s volgde 01u59m60s en pas daarna was het 02u00m00s.
De basis van de officiële tijd in de wereld is de UTC, de “Universal Time Coordinated”.


Gasvlam in Antwerpse haven te zien tot in Grimbergen

In vogelvlucht is het 40 km verwijderd van Grimbergen, maar toch konden we vanavond (donderdag 28 juni) de gasvlam(men) zien veroorzaakt door het zogenaamde "affakkelen" in de haven van Antwerpen (we vermoeden het bedrijf "Borealis" op Linkeroever).

IMG_0016_cr


Spaaractie Vlaamse Volkssterrenwachten

De Vlaamse Volkssterrenwachten (Cosmodrome, Beisbroek, Urania, Mira, Armand Pien, Astrolab Iris) organiseren vanaf heden een speciale actie waarbij het grote publiek uitgenodigd wordt om tot 30 september 2014 een bezoek te brengen aan ten minste vier van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten.


De zomer is begonnen!

Je zal er weinig van gemerkt hebben buiten maar toch is het zo. Om 1u09m vannacht is de zomer begonnen. Voor astronomen althans...
De weerkundige zomer begon al op 1 juni. Voor weerkundigen telt ieder seizoen 3 volledige kalendermaanden omdat dat gemakkelijker is voor hun statistieken.


Eindwerken scholen: bouw je eigen telescoop!

Ook voor het komend schooljaar 2012-2013 organiseert de werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien (VSRUG) in samenwerking met de Vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de UGent (en de collega's van de andere volkssterrenwachten) het project ‘KIJKERBOUW OP SCHOOL‘.

kijkerbouw logo.thumbnail


Shenzhou 9 capsule succesvol gekoppeld aan Tiangong 1

Chinese astronauten (taikonauten) hebben voor het eerst een ruimtetuig gekoppeld aan het in september gelanceerde Tiangong-1 ruimtestation. Het is een belangrijke stap voor de Chinezen die een eigen bemand ruimtestation willen uitbouwen tegen 2020. Bij de driekoppige bemanning is ook de eerste vrouwelijke Tyconaute, Liu Yang. Na de Verenigde Staten en Rusland is China nu de derde natie die een koppeling uitvoerde met een bemand ruimtetuig. De docking gebeurde automatisch, over enkele dagen wordt de procedure ook manueel geoefend.


Venusovergang: ondanks het weer een groot succes!

De Venusovergang is voorbij... Heel Vlaanderen lag tijdens het spektakel onder een dik wolkendek waar bovendien bakken regen uitvielen. En toch was het event op MIRA niet helemaal een flop. Het vroege uur en de barre weersomstandigheden hebben een tachtigtal enthousiastelingen immers niet tegengehouden om samen met ons de transit te komen beleven.


Venusovergang: live webcasts!

De laatste uren voor de historische Venusovergang tikken weg. Vannacht om 00:09 onze tijd raakt Venus de zonneschijf om er dan gedurende zes en een half uur over te trekken. Bij ons komt de Zon pas op rond 5u28 en dus moeten we tot dan wachten tot dan om het spektakel te kunnen bekijken. Om 6u55 is Venus volledig van de Zonneschijf verdwenen en is het wachten tot een volgende gelegenheid. Die is er pas op 10 december 2117...venusovergang-3.thumbnail


Ruimtevaart gaat commercieel: Dragon-capsule op weg naar het internationale ruimtestation ISS

Op dinsdag 22 mei om 9.44 u (onze tijd) werd vanop de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida (Verenigde Staten) een Falcon 9-raket gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord van de raket bevindt zich een onbemande capsule, de Dragon, die het ISS zal bevoorraden met levensmiddelen en ander noodzakelijk materiaal.

Dragon ISS


Straks ringvormige zonsverduistering

Vanavond vindt de eerste eclips van dit jaar plaats. Bij ons is het dan net 21 mei geworden. Het gaat om een ringvormige zonsverduistering. Ze zal zichtbaar zijn in een gebied van 240 tot 300 km breed dat over de Aarde scheert. Eerst is oost-Azië aan de beurt. Vervolgens loopt de eclips over de Stille Oceaan naar het westelijke deel van de Verenigde Staten. Over een veel groter gebied zal een gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn. In Europa zal echter niks te zien zijn, voor ons gebeurt de eclips overigens 's nachts.