Nieuws

Rakettrap brandt op in de atmosfeer

Op woensdag 13 februari 2013 om 22.14 u plaatselijke tijd was er in onze streken een spectaculaire vuurbol te zien die snel bewoog van westelijke in oostelijke richting.
We kregen op Volkssterrenwacht MIRA verschillende telefoontjes en e-mails binnen met vragen in dit verband.

Soyuz return_Kevin Leclecq_st Max en LorraineCopyright: Kevin Leclecq St Max en Lorraine


Planetoïde scheert rakelings langs de Aarde op 15 februari

Tijdens de avond van 15 februari zal een asteroïde (= in het Nederlands een ander woord voor planetoïde) vlakbij de Aarde passeren. Het object in kwestie werd op 23 februari van vorig jaar ontdekt vanuit Spanje (OAM Observatory) en draagt de aanduiding "2012 DA14". De diameter van het rotsblok is zo'n 50 meter.
De kortste nadering tot het aardoppervlak vindt plaats rond 20u25 onze tijd. De afstand bedraagt dan net geen 35.000 km. Hiermee nadert de asteroïde ons dichter dan de geostationaire satellieten, die zich 36.000 km boven de Aarde bevinden.


Cursusreeks praktische sterrenkunde start op 16 januari

Elke twee jaar loopt op MIRA een cursus over de praktijk van de sterrenkunde: hemelkennis, verrekijkers, telescopen en hun gebruik, optica, en dan natuurlijk alle takken van het waarnemen (van Zon tot deepsky, van visueel tot astrofotografie,...).

P2260410


3-4 januari: meteoren kijken... of beluisteren

Omstreeks 3 en 4 januari zijn elk jaar de Quadrantiden actief (vroeger ook de Boötiden geheten).

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind

Naast de Perseïden (12-13 augustus) en de Geminiden (13-14 december) horen deze Quadrantiden zeker bij de meest actieve meteoorzwermen. Onder gunstige omstandigheden zijn dan meerdere tientallen "vallende sterren" per uur te zien. Helaas is de periode vaak minder dankbaar: als het dan al eens helder is, zijn het vaak de koudste nachten van het jaar...


Overhandiging telescoop aan de winnares zomerwedstrijd Vlaamse Volkssterrenwachten

Wie deze zomer minstens 4 van de 6 Vlaamse Volkssterrenwachten bezocht, kreeg niet enkel een nuttige planisfeer ("draaibare sterrenkaart") cadeau, maar maakte ook kans om een indrukwekkende telescoop te winnen.


Minister Lieten ondertekende nieuw convenant met de Vlaamse Volkssterrenwachten

Terwijl anderen wanhopig uitkeken naar het zogenaamde "Einde van de wereld", keken de Volkssterrenwachten uit naar een véél hoopvoller gebeurtenis. De vrijdag ervoor werd door de Vlaamse Regering het nieuwe convenant met de zes Vlaamse Volkssterrenwachten goedgekeurd, en op vrijdag 21 december kwam minister Lieten dan op MIRA langs voor de officiële ondertekening.

Afb 00001Minister Lieten ondertekent het convenant (onder het toeziend oog van de Grimbergse burgemeester)


Maansatellieten Eb en Flow gecrasht op de Maan

NASA’s maansatellieten Ebb en Flow zijn op 17 december gecontroleerd op de maan neergestort. Volgens planning raakten de satellieten vlak na elkaar een 2,5 kilometer hoge berg in de buurt van de noordpool van de Maan.

713797main_grail_moon_360Grail Mission Satellites


Er is een winnaar, en het is een winnares!!!

Voor het tweede jaar op rij organiseerden de Vlaamse Volkssterrenwachten gedurende de zomer een actie waarbij een telescoop te winnen viel.

Wie tussen 6 juni en 30 september 2012 een bezoek bracht aan minstens vier van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten kreeg op de vierde bestemming een draaibare sterrenkaart cadeau. Bovendien werd uit de ingeleverde spaarkaarten een winnaar getrokken die zich weldra eigenaar mag noemen van een fraaie telescoop.


Vallende sterren kijken op 14 december

Elk jaar zijn er een paar nachten waarop we extra veel meteoren ("vallende sterren" in de volksmond) te zien krijgen. Dan beweegt de Aarde doorheen een stofband, meestal stof en gruis afkomstig uit de staart van een komeet.

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind

De bekendste meteorenzwerm is natuurlijk die van de Perseïden, zichtbaar omstreeks 12-13 augustus: dan is het lekker warm en zit iedereen al in vakantiestemming. Maar de Geminiden moeten daar zeker niet voor onderdoen!


Aarde bij nacht - nieuwe spectaculaire beelden van NASA-satelliet

Prachtige beelden voor een geograaf - maar des te pijnlijker voor de actieve sterrenkijker.

dnb_land_ocean_iceBelgië-Nederland-Frankrijk-Duitsland-Noord Italië