Nieuws

Zaterdag 28 juni: hevige regenval in Grimbergen en omstreken...

Op het journaal kon u horen over de wateroverlast in het centrum van Grimbergen en Meise.
En het was inderdaad een héél indrukwekkende regenbui: het eerste half uurtje viel er zomaar even 15 liter neerslag, maar ook nadien stopte het niet (een extra 5 liter het volgende uur, en de daaropvolgende nacht opnieuw 3 liter).


Eerste Lichtende Nachtwolken van het jaar waargenomen...

Ze lieten dit jaar wel héél lang op zich wachten, maar vorige nacht (de ochtend van 20 juni) werden voor de eerste keer dit jaar Lichtende Nachtwolken (NLC's, "NoctiLucent Clouds") waargenomen vanuit België.
Onderstaande foto's kregen we opgestuurd van Ward Bruggeman uit Dadizele, die ze fotografeerde iets voor 4h in de ochtend...

IMG_4038_0

IMG_4044

NLC's?


ESO start bouw E-ELT-sterrenwacht

Het tijdperk van de grote telescopen is stilaan voorbij, we beginnen nu aan de extreem grote telescopen!
De Europese sterrenkunde-organisatie ESO start morgen met de bouw van een nog grotere telescoop en sterrenwacht, op weer een andere bergtop in Chili. De toekomstige E-ELT (European Extremely Large Telescope) 39 meter spiegeltelescoop komt op de Cerro Armazones, op 3060 meter hoogte.

E-ELT eso1225cZo zou de nieuwe sterrenwacht er gaan uitzien...


Meer centjes voor de volkssterrenwachten... Overheid verhoogt onze subsidies!

Al jaren is iedereen het er over eens dat de volkssterrenwachten goed werk leveren: onze bezoekers, de subsidiërende overheid, en zelfs een extern expertisebureau dat ons (op vraag van die overheid) enkele jaren geleden grondig evalueerde. En zeker gezien het steeds toenemende belang van wetenschap en techniek, en de noodzaak om de jeugd aan te zetten tot studies in de richtingen, vormen wij één van de meest efficiënte middelen daartoe!


Zaterdagochtend 24 mei: nieuwe meteorenzwerm?

Je las er misschien de voorbije dagen al over in de pers: zaterdagochtend 24 mei zou er wel eens een indrukwekkende meteorenzwerm kunnen te zien zijn...

Geminiden in Orion 2009 - compositie 12 beelden verkleind_3

Naast de 3 klassieke "grote" jaarlijkse zwermen (Perseïden in augustus, Geminiden midden december, en Quadrantiden begin januari), de vele kleine zwermpjes, zijn er nu en dan ook éénmalige zwermen of zwermen die enkel om de zoveel jaar een duidelijke "uitbarsting" geven.


Geslaagde waarnemingsavond in hartje Brussel

Ondanks de dreigende wolken overdag bleken de weersvoorspellingen toch correct: onze jaarlijkse waarnemingsavond in hartje Brussel werd weer een enorm succes!
Vele honderden passanten, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, wierpen een blik door onze telescopen: Maan, Jupiter en Mars lieten zich niet intimideren door de felle lichthinder in het centrum van onze hoofdstad.

Een ploeg enthousiaste vrijwilligers van MIRA zorgde voor de begeleiding, onvoorstelbaar in hoeveel talen we blijkbaar aan de slag kunnen :-).


Eerste schooltelescoop afgewerkt

Tijdens de vorige "Astroclub met Frank Deboosere" (vrijdag 28 maart) kwamen Tim en Toon hun afgewerkte telescoop demonstreren én voor het eerst uitproberen.

IMG_4445_resize

Beide zijn laatstejaars-student aan het TechnOV in Vilvoorde, en besloten om een telescoop te bouwen als eindwerk ("GIP").


Planetoïde ontdekt met ringensysteem!

Tot nog toe dachten astronomen dat enkel de grote gasplaneten een ringensysteem hadden: Saturnus natuurlijk (zoals iedereen met een telescoop kan zien), maar ook Jupiter, Uranus en Neptunus.

eso1410b

Dankzij waarnemingen tijdens een sterbedekking werd nu echter ook zo'n ring ontdekt rond een véél kleiner object: de verre planetoïde (10199) Chariklo, een rotsblokje van zo'n 258 km groot dat ergens tussen Saturnus en Uranus draait...


Lente is begonnen... ook op MIRA!

Donderdag 20 maart, ook op MIRA is de lente begonnen!
Dat zie je niet alleen aan het fraaie zonnige weer, maar ook her en der zijn er meer "wetenschappelijke" aanwijzingen!

1) op het beeldscherm van onze ISS-opstelling (tweede verdieping) zie je dat het vandaag overal op de Aarde exact 12 uur dag én 12 uur nacht is. Dus de overgang tussen dag en nacht vormt een rechte lijn van Noordpool tot Zuidpool.
Dat krijg je enkel te zien op de eerste dag van de lente én van de herfst!

begin lente 2014


Enorme zonnevlekkengroep is terug, én nog makkelijker zichtbaar!

Haal die eclipsbrilletjes terug boven!
Herinnert u zich AR1944 nog? Die enorme zonnevlekkengroep die begin januari met het blote oog te zien was?

Ondertussen zijn we één zonnerotatie verder, en staat diezelfde groep terug midden op de zonneschijf. Zoals dat gaat kreeg ze echter een nieuwe aanduiding (AR1967), maar het gaat wel degelijk om hetzelfde actieve gebied (en hopelijk is het ook nog even actief als toen, en krijgen we de volgende 24h ook een paar flinke uitbarstingen met poollicht tot gevolg?)