Het is nog maar van het jaar 2006 geleden dat Pluto, de tot dan toe negende planeet van het zonnestelsel, 'gedegradeerd' werd tot dwergplaneet, en dus bleven er acht planeten over. Maar vandaag, 20 januari 2016, werd het nieuws bekend gemaakt dat er zich misschien toch een negende planeet in ons zonnestelsel bevindt!
(scroll omlaag voor een Nederlandstalige versie...)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
In de media durft men soms al eens te overdrijven: komeet Catalina is zeker niet "de mooiste komeet ooit".
Toegegeven, zeker hier in het noordelijk halfrond werden we de laatste jaren niet verwend qua kometen, dus Catalina is zeker wel een buitenkansje. Maar u zal toch nog steeds minstens een goede verrekijker én een redelijk donkere hemel nodig hebben om de komeet gewoon al te kunnen zien (en wat ervaring indien u ook de staart ervan wil bespeuren).
Misschien bij het grote publiek minder bekend dan de beroemde Perseïden die tijdens de zomermaand augustus te zien zijn, maar volgens ervaren waarnemers is de meteorenzwerm die dezer dagen actief is de mooiste van het jaar: die van de Geminiden!
Netjes op tijd voor de cadeautjesperiode hebben we drie nieuwe fabelachtige astro-posters van topfotograaf Karel Teuwen in aanbieding.
De grote versie (Andromedanevel, 100x70 cm) staat te koop aan 10 euro/stuk, de twee kleinere (Orionnevel en Rosettenevel, 50x70 cm) gaan dan weer de deur uit voor nauwelijks 5 euro/stuk.
Update: te koop op MIRA
In de reguliere boekhandel is de publicatie ondertussen moeilijker te vinden, maar op MIRA is hij nog ruimschoots beschikbaar.
Ter plaatse kan je "Kijk Omhoog" aanschaffen aan 22,95 euro. Maar u kan hem ook bestellen, dan komt er wel 6,00 euro verzendingskosten bij (dus 28,95 euro te storten op IBAN BE67 0000 7722 0787 met vermelding "Publicatie Kijk Omhoog").
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Hoera, er is een boreling in boekenland die meer dan de moeite waard is: "Kijk omhoog".
Op 25 oktober stond de MIRA Jeugdkern met een stand in het Prinsenbos ter gelegenheid van Bos op Stelten.
Wie meedeed aan de vragenzoektocht kan onderaan dit bericht de antwoorden vinden.
We lanceerden waterraketten en hadden enkele interessante experimenten mee. (Vooral de Wiebelmeter viel in de smaak, zie foto's) Jammer genoeg konden we geen zonnewaarnemingen doen aangezien de Zon niet door de wolken wou komen. Ondertussen wel vele sprookjesfiguren zien voorbij wandelen...
Hopelijk krijgen we helder weer dit weekend en de dagen erna, want de heldere planeten Venus en Jupiter spelen dan "haasje-over" aan de ochtendhemel.
Op maandagochtend (26 oktober) staan ze het dichtst bij elkaar: op nauwelijks één graad afstand (dat komt ongeveer overeen met de dikte van een duim op armlengte gehouden).
Een héél opvallend fenomeen, aangezien beide planeten de allerhelderste "puntjes" zijn aan de hemel, met Venus ruim op kop...
En wie goed kijkt zal een drietal graden meer naar linksonder ook nog de zwakkere maar opvallend oranje Mars tegenkomen...
Goed nieuws voor alle leerlingen uit het secundair onderwijs. Wie uiterlijk op 21 december een gemotiveerd schrijven indient bij de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent maakt kans op een exclusief bezoek aan het opleidingscentrum voor astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Keulen, en dit begeleid door niemand minder dan Frank De Winne.
Het was een druk weekend op MIRA: op vrijdag onze maandelijkse "Astroclub met Frank Deboosere" mèt een kraakheldere waarnemingsavond nadien, op maandagochtend was er natuurlijk de maansverduistering, maar op zaterdag was er ook een fel gesmaakte lezing over het CERN en de zoektocht naar fundamentele deeltjes...
Een vijftigtal geïnteresseerden werden vergast op een opvallend vlotte en begrijpbare lezing, over een nochtans niet zo makkelijk onderwerp!