Nieuws

Het geheimzinnig WOW-signaal verklaard?

Hallo? Is er ergens in het heelal buiten ons zonnestelsel nog ander intelligent leven aanwezig?

Een fascinerende vraag die reeds veel mensen van verschillende generaties heeft geboeid. En vandaag is deze zoektocht in het kader van het SETI-project nog steeds heel actueel.


Gelukkige verjaardag, Hubble ruimtetelescoop, en dank voor zoveel schitterende foto's !

De Hubble ruimtetelescoop vierde zonet zijn 27ste verjaardag.


Geysers op Enceladus bevatten moleculaire waterstof...

Bij zijn allerlaatste passage bij Enceladus detecteerde de ruimtesonde Cassini moleculaire waterstof in het "eruptiemateriaal" van de geisers, en dat is een héél nuttig ingrediënt bij het ontstaan van leven...

Vroeger spraken we vaak -half gekscherend, half ernstig- over "Marsmannetjes". Onze buurplaneet leek immers de beste kansen te hebben op het herbergen van (primitieve) levensvormen: een rotsplaneet als de Aarde, niet té ver van de Zon (dus mogelijks vloeibaar water), een beetje dampkring, vulkanisme,...


Nieuwste editie van onze digitale nieuwsbrief: MIRA Ceti 2017/2

De nieuwste digitale nieuwsbrief vind je via deze link: http://ymlp.com/z3TVq5.

Voor het artikel over de Big Bang en wat er mogelijk aan voorafgaat: dat vind je hier.

Intekenen kan midden onderaan de startpagina van onze website.


Zeker zeven planeten rond de koele dwergster TRAPPIST-1

Enkele weken geleden was er ophefmakend nieuws in het wereldje van de astrobiologie: astronomen zijn tot de conclusie gekomen dat rond de rode dwergster TRAPPIST-1 zeker zeven planeten draaien.

TRAPPIST-1 is een zeer kleine en zwakke ster in het sterrenbeeld Waterman, nauwelijks groter dan de planeet Jupiter. Interessant is echter dat deze dwergster zich op amper veertig lichtjaar van ons bevindt, wat naar astronomische normen wel zeer nabij is.


50 jaar MIRA: de crowdfunding-campagne

MIRA wordt dit jaar 50... en om dat te vieren willen we U (de bezoekers!) een grote nieuwe koepel én dito telescoop aanbieden...

unnamed


De MIRA digitale nieuwsbrief ziet het levenslicht!

Na twintig jaargangen is ons geliefde tijdschrift MIRA Ceti toe aan een nieuw leven.


Een opsteker voor de nieuwe zwaartekrachtstheorie van Erik Verlinde

Anderhalve maand geleden was er groot nieuws in de wereld van de theoretische natuurkunde:

Volgens de Nederlandse hoogleraar Erik Verlinde moeten we vele van onze basisbegrippen in de natuurkunde anders gaan benaderen, waaronder in de eerste plaats de zwaartekracht. Men moet die volgens Verlinde niet zozeer als een basiskracht beschouwen maar gewoon als een 'emergent' fenomeen van de informatie die in de natuur is opgeslagen. Er verscheen eerder een artikel hierover op onze website.


Cursus jongeren in krokusvakantie

In 2017 worden er opnieuw twee cursussen voor jongeren georganiseerd, de formule voor de zomervakantie blijft naar goede gewoonte dezelfde van altijd: voorlaatste week van augustus.
De eerste editie vindt gewoonlijk plaats in de week van de paasvakantie waarin niet paasmaandag valt (zodat we vijf volle dagen er stevig tegenaan kunnen gaan), maar dit jaar zal de cursus plaatsvinden in de krokusvakantie: van maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart.

Meer informatie op de pagina's van de jongerencursus.


Hoe zit het intussen op en rondom Mars?

Zijn er op Mars sporen te vinden van methaan of andere gassen die kunnen wijzen op biologische processen die op Mars hebben plaats gehad of eventueel nog steeds plaatsvinden? Om een antwoord op deze prangende vraag te vinden werd het ExoMars-project ontworpen. Het project omvat twee gescheiden ruimtemissies. Een eerste ging van start op 14 maart 2016 toen de Trace Gas Orbiter (TGO) samen met Marslander Schiaparelli met een Russische protonraket werden gelanceerd. Een tweede ruimtemissie is voorzien voor het jaar 2020.