Een internationaal onderzoeksteam heeft vastgesteld dat 70000 jaar geleden een zwakke ster door de Oortwolk gepasseerd is. Voor zover men weet is geen enkele ster ooit zo dicht voorbij de Zon gekomen.
Tijdens de voorbije Astroclub met Frank Deboosere was er één extra tevreden bezoeker: Hugo Van den Broeck was namelijk de winnaar van de telescoopwedstrijd die deze zomer liep op de 6 Vlaamse Volksterrenwachten (wie 4 van de 6 locaties bezocht tussen mei en eind september kwam in aanmerking).
Op maandag 26 januari 2015 reist een flink uit de kluiten gewassen planetoïde langs de Aarde. Het object dat volgens voorlopige schattingen ongeveer 500 meter groot is, komt op het moment van de dichtste nadering (17:19 u onze tijd) tot op zowat 1,2 miljoen kilometer van onze planeet. Dat is ruim drie maal de afstand van de Aarde tot de Maan. Toch spreken astronomen in zo'n geval van een nipte misser.
Update 2015-01-13: vanavond schatten we de helderheid van de komeet om magnitude 4.4 (met een "klassieke" 7x50 verrekijker), maar door de sluierwolken was het niet haalbaar met het blote oog.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
We hebben er een tijdje moeten op wachten (en enkele teleurstellingen moeten verbijten, zoals ISON in het najaar van 2013), maar nu hebben we eindelijk weer een mooie komeet aan de hemel.
Vanaf nu kunnen we 's avonds stilaan uitkijken naar de planeet Venus! De eerste weken nog ietwat verscholen in de schemering (dus een kraakheldere hemel is vereist), maar week na week verwijdert ze zich van de Zon...
Omstreeks 13-14 december valt steeds het maximum van de Geminiden, één van de twee indrukwekkendste jaarlijkse meteorenzwermen (samen met de bekendere Perseïden in augustus).
Dit jaar verwacht men het maximum op zondagmiddag (14/12 omstreeks 13h). Da's natuurlijk overdag bij ons, maar gelukkig vertonen de Geminiden meestal een héél brede maximum-activiteit, zodat er de nacht ervoor en erna nauwelijks minder activiteit is.
Wanneer u best waarneemt is ditmaal nogal moeilijk te zeggen, het hangt af van een drietal facturen:
Al eens gedacht aan een cadeaubon van MIRA?
UPDATE 05/12 13:16 - de Orion-capsule is succesvol gelanceerd en zal twee omwentelingen rond de aarde doen, tot op een hoogte van ongeveer 5.000km om binnen 4,5 uur terug te keren naar de aarde voor een landing in de grote oceaan, voor de Amerikaanse westkust/
Vandaag heeft de NASA geprobeerd om een test-versie van hun nieuwste ruimtevaartuig Orion te lanceren, maar na drie onderbroken pogingen wegens te harde wind moest men ook een vierde poging staken, dit maal wegens een technisch pro
Het landingstoestelletje Philae, horend bij de ESA-sonde Rosetta, is zoals gepland op woensdag 12 november veilig geland op het oppervlak van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
De landing is geslaagd, maar verliep toch iets ingewikkelder dan voorzien.
Om 17.03 u onze tijd kwam er, zeven uur na het begin van de afdaling, een bevestigingssignaal van het kleine landertje met volgende tweet: "Touchdown! Mijn nieuwe adres: 67P!".