Spannende dag voor al wie in meer geïnteresseerd is dan het wel en wee op onze eigen blauwe planeet: in de late namiddag landt Philae, het landingstoestelletje dat de Europese ruimtesonde Rosetta aan boord heeft op een zorgvuldig uitgekozen landingsplaats op de ongeveer vijf kilometer grote kern van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Vanochtend (9.30 u onze tijd) werd Philae losgelaten door Rosetta, de afdaling is volop bezig en duurt zowat zeven uur. Het hele verdere verloop kan je op de voet volgen via de speciale blog van ESA.
Update: zonnevlekkengroep AR2192 (of voluit Noaa 12192) blijkt nu inderdaad de allergrootste zonnevlekkengroep van de huidige zonnecyclus te zijn!
Of anders gezegd: de allergrootste sinds die van eind oktober 2003... die toendertijd voor Poollicht zorgde in België (en zelfs tot in Turkije en Griekenland).
Ook blijkt dat deze vlekkengroep al zomaar eventjes 120 dagen geleden voor het eerst zichtbaar werd (op 11 juni), waarna we ze al 5 keer terug tevoorschijn zagen komen. Maar het is pas tijdens deze zonnerotatie dat ze zo gigantisch groot werd!
Philae, de landingsmodule aan boord van de Europese ruimtesonde Rosetta, zal binnenkort landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waar het ruimtetuig op 6 augustus 2014 aankwam.
Ter gelegenheid van onze happening 'Isaac Newton in Grimbergen' op zaterdag 22 november organiseert Volkssterrenwacht MIRA een cartoonwedstrijd voor jongeren van 10 tot 18 jaar. Bedoeling is een cartoon te maken rond Isaac Newton, de beroemde appelboom en zijn universele zwaartekrachtswet.
Hieronder presenteren wij een zelfgemaakt voorbeeld van een dergelijke cartoon (met dank aan Mieke De Wit):
Zaterdag 20 september wordt een drukke dag voor onze medewerkers: die namiddag is er een uiterst boeiende lezing over meteorieten (en vooral over expedities om ze te vinden), maar 's avonds tekenen we present bij ons vrienden en buren van de Plantentuin in Meise.
Die avond kan u er namelijk een héél ander aspect van de flora verkennen: de kleuren en vooral de geuren van een heleboel planten zijn immers veel meer uitgesproken bij valavond...
Op 18 augustus (maar natuurlijk ook al de dagen ervoor en erna) kunnen we een uitzonderlijke dichte samenstand waarnemen tussen de twee helderste "puntjes" aan de hemel: de planeten Venus en Jupiter.
Venus prijkt ondertussen al meer dan een half jaar aan de ochtendhemel (en verdwijnt er over enkele weken in de gloed van de Zon), maar Jupiter duikt er pas terug op nadat hij eind juni aan de avondhemel verdween.
Eén van de jaarlijkse sterrenkundige hoogtepunten komt er weer aan: rond 12-13 augustus kijken we steeds reikhalzend uit naar de meteorenzwerm der Perseïden.
Dit jaar zou het maximum vallen op de vroege ochtend van woensdag 13 augustus (tussen 02h en 05h plaatselijke tijd volgens de IMO). Helaas is dat nauwelijks een tweetal dagen na Volle Maan, dus bij het waarnemen zullen we sterk gehinderd worden door het felle maanlicht. Daardoor worden enkel de heldere exemplaren haalbaar...
Na een reis van ruim tien jaar (lancering 2 maart 2004) is de Europese ruimtesonde Rosetta volgens plan op 6 augustus aangekomen bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Tijdens de Flori Mundi happening in de plantentuin Meise, kan je een groepsarrangement boeken in combinatie met MIRA!.
Inschrijven kan via de website van de plantentuin .
Een absolute aanrader wat ons betreft.
De Vlaamse Volkssterrenwachten (Cosmodrome, Beisbroek, Urania, Mira, Armand Pien, Astrolab Iris) organiseren vanaf heden een speciale actie waarbij het grote publiek uitgenodigd wordt om tot 30 september 2014 een bezoek te brengen aan ten minste vier van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten.