Nieuws

Is de lege ruimte dan toch niet zo leeg?

Hebben astronomen de eerste sporen ontdekt van kwantumeigenschappen van de lege ruimte?


Weerkunde op het internet

Zondag 27 november 2017 = Dag van de Wetenschap op MIRA.

Wil jij de interessante lezing over weerkunde op het internet nog eens rustig bekijken?
Haal het pdf-document dan via deze link binnen.

Wil je liever de voorstelling als pps-bestand toegestuurd krijgen? Stuur je vraag ons dan toe via info@mira, en we bezorgen jou het gevraagde.


Donkere materie uitgelegd?

Ophefmakend nieuws gisteren in de wetenschappelijke wereld. Er zou een doorbraak gevonden zijn voor één van de belangrijkste problemen waarmee de sterrenkunde vandaag geconfronteerd wordt: het probleem van de ontbrekende materie in het universum.


Supermaan 14 november: much ado about nothing...

Much ado about nothing...
In de media was de voorbije weken al veel te doen over de zogenaamde "Supermaan" van 14 november, die de grootste Volle Maan van de eeuw zou zijn!

supermaan 7 procent groter

Eerst en vooral stamt dat begrip "Supermaan" niet uit de sterrenkunde maar uit de sector van de horoscopen :-(. Voor ons heeft dat weinig belang: enkele percenten groter of kleiner zal je echt niet opmerken met het oog...


Europa landt op Mars. Lukt het of lukt het niet?

De zeer succesvolle Rosetta-missie van de ESA is nog maar net achter de rug of de Europese ruimtevaartorganisatie is al aan een nieuwe uitdaging toe. De kleine lander Schiaparelli aan boord van het project ExoMars staat namelijk op het punt om hopelijk een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de planeet Mars met de bedoeling er te speuren naar sporen van leven. Er zal ook veel aandacht besteed worden aan het gedrag van de gebruikte landingstoestellen.


Opgepast: wegenwerken Grimbergen (+ werken parking 12/9-20/9)

Zoals we al eerder schreven zullen we nog tot 2018 hinder ondervinden van de werken aan en rond de twee grote Steenwegen in het centrum van Grimbergen (N202 = Brusselse Steenweg, en N211 = Wolvertemsesteenweg).
Op dit ogenblik (september 2016) is het die eerste die onderbroken is, bezoekers die uit de richting Vilvoorde of Meise (en de A12) komen hebben er dus geen last van. Enkel wie van Brussel of de Brusselse Ring komt moet eventjes omrijden.
Meer info op de website van Wegen en Verkeer.


Groot nieuws: Aardachtige planeet ontdekt rond Proxima Centauri...

Je kan er niet onderuit: "exoplaneten" zijn tegenwoordig het populairste onderwerp in de sterrenkunde.

eso1629aArtistieke weergave van hoe deze exoplaneet (en zijn ster) er zou kunnen uitzien...

Zo'n 25 jaar geleden detecteerden twee Zwitserse astronomen voor het eerst aanwijzingen voor een planeet rond een andere ster (een "exoplaneet"), met behulp van héél exotische technieken.


De wetenschap heeft u nodig: meteoren tellen met Radio Meteor Zoo

Enkele jaren geleden ging het project BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) van start, waar MIRA al van bij het begin actief aan meewerkte.
Via reflectie van radiogolven kunnen meteoren ("vallende sterren") gedetecteerd worden. Stilaan begint het project op volle toeren te draaien, met enkele tientallen ontvangststations verspreid over het ganse land (en zelfs daarbuiten).


Meteoren kijken: Perseïden pieken op de ochtend van 13 augustus...

Elk jaar hebben we een aantal periodes waarop er extra veel meteoren ("vallende sterren") te zien zijn, maar de bekendste van deze "zwermen" zijn zeker de Perseïden omstreeks 12-13 augustus.


Zwaartekrachtsgolven: een nieuwe blik op het heelal wordt mogelijk

Na de ontdekking enkele jaren geleden van het Higgsdeeltje waren wij op 11 februari 2016 andermaal getuige van uiterst belangrijk wetenschappelijk nieuws: “We get it!” was de laconieke aankondiging van de ontdekking op 14 september 2015 van zwaartekrachtsgolven. We beleven dus uitzonderlijke tijden: in enkele jaren tijd waren wij getuige van twee belangrijke ontdekkingen, waarvan men er normaal hoogstens enkele per eeuw mag verwachten…

Albert Einstein en de algemene relativiteitstheorie