Nieuws

Toenemende zonneactiviteit zorgt voor minder ruimteafval

Door de toenemende zonneactiviteit zet de atmosfeer van de Aarde langzaam uit. Ruimteafval dat zich in een relatief lage baan rond de Aarde bevindt, ondervindt hierdoor meer wrijving en brandt sneller op in de atmosfeer dan wanneer de activiteit van de Zon lager is.


Planeten rond sterren eerder een regel dan een uitzondering?

Een internationaal team van astronomen heeft statistisch onderzocht hoe algemeen planeten in ons melkwegstelsel zijn. De conclusie is dat sterren gemiddeld 1,6 planeten hebben, en dat zware planeten (kaliber Jupiter) aanzienlijk schaarser zijn dan lichte (superaardes).


Héél lange vuurbol op Kerstavond was opbrandende rakettrap (update: eigen filmbeelden!)

Met wat geluk (boven sommige delen van het land was het reeds bewolkt!) heeft u op Kerstavond ook dit bijzondere spektakel kunnen waarnemen: omstreeks 17h25 zagen waarnemers in Nederland, Duitsland, Luxemburg en dus ook België iets wat er uitzag als een héél heldere bolide (vuurbol, "vallende ster") die uit elkaar viel. Maar waar "echte" meteoren hoogstens enkele seconden zichtbaar zijn, duurde dit spektakel zo'n 20 seconden.


NASA op weg naar Mars

Curiosity Deze namiddag is vanop Cape Canaveral in Florida een Atlas-V raket gelanceerd met aan boord het Mars Science Laboratory. Deze sonde zou in augustus 2012 bij de rode planeet moeten aankomen. Aan boord is de marsrover Curiosity die zal landen in de grote inslagkrater Gale. Curiosity gaat onderzoeken of de bodem van deze krater ooit leefbaar geweest is voor mico-organismen.


En we hebben een winnaar... Patrick Claessen wint een fraaie telescoop.

Wie de voorbije maand september vier van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten bezocht, kreeg niet alleen een handige planisfeer (draaibare sterrenkaart) cadeau, maar maakte ook kans op een fraaie prijs; een krachtige 20 cm Newtontelescoop op een robuuste parallactische montering.

Bresser Messier PN 203 afbeelding resize


Russische marssonde verloren...

phobos-gruntDe Russische Marssonde Phobos-Grunt is verloren. De sonde werd op 8 november gelanceerd vanop Bajkonoer en bereikte met succes haar baan om de Aarde. De motor die het tuig in de richting van Mars moest sturen kwam echter niet tot ontbranding.


Spectaculaire radarbeelden van asteroide 2005 YU55

601707main_yu55-20111107-43_946-710

De dichte passage van deze asteroïde op de avond/nacht van 8-9 november hebben we helaas in België niet kunnen waarnemen omwille van de bewolking, maar op andere locaties hebben ze duidelijk meer geluk gehad.


Planetoïde 2005 YU55 scheert "rakelings" langs de Aarde

Planetoïde 2005 YU55, een hoogst onregelmatig rotsblokje van zo'n 400 m, vliegt tijdens de nacht van 8 op 9 november op nauwelijks 325.000 km voorbij de Aarde. "Rakelings" dus in astronomisch spraakgebruik, want slechts 0,85x de afstand Aarde-Maan. Maar ver genoeg dus om geen enkele risico te geven, en ook geen enkel effect te hebben op onze planeet.

asteroid-2005-YU55-100429-02-bRadarbeeld van de asteroïde gemaakt met de Arecibo-rader tijdens een véél minder dichte passage in 2010


MIRA in Lego

Na meer dan een jaar plannen, rekenen en zoeken zijn Vincent Ceulemans en de andere verantwoordelijken van de MIRA-jongerenwerking nu volop aan hun "grote project" begonnen: MIRA nabouwen in Lego-blokjes.

001 resize

003 resize_0


De Orioniden komen er aan

Nadat we de Dracioniden op 8 oktober gemist hebben door de bewolking, wordt het stilaan tijd om uit te kijken naar de jaarlijkse Orioniden. Deze zwerm piekt op 21 oktober en heeft haar radiant nabij het bekende sterrenbeeld Orion.