Hij komt, komt dichter en dan is hij weer weg, planetoïde 2012 DA14

Op vrijdagavond 15 februari passeerde planetoïde 2012 DA14 op net iets meer dan 28.000 km boven het aardoppervlak. De dichtste nadering vond plaats omstreeks 20.30 u plaatselijke tijd, nadien zette het object zijn baan rond de Zon onverstoord verder.

Onverstoord? Misschien toch niet helemaal. Dit soort objecten die zo dicht bij de Aarde komen worden aardscheerders genoemd. En ook al is de baan die ze beschrijven in de eerste plaats een gevolg van de enorme zwaartekrachtsinvloed van de Zon, toch zal zo'n passage langs onze planeet enige invloed uitoefenen op de beweging van de planetoïde. Om meer zicht te krijgen op hoe dat precies in zijn werk gaat, is de tocht van de zowat 50 m grote planetoïde 2012 DA14 nauwkeurig gevolgd door enkele grote radiotelescopen in de Verenigde Staten. Die ontvangen de weerkaatste radiogolven die door een krachtige radarantenne van de NASA naar 2012 Da14 zijn gestuurd.

Op die wijze wordt het object als het ware afgetast en zo komt men meer te weten over de samenstelling en dichtheid van de planetoïde, maar ook over hoe die wentelt rond zijn eigen zwaartepunt, dus hoe de massa verdeeld zit in het object. Dat is belangrijk om weten, want met die informatie kan veel preciezer voorspeld worden hoe de baan van 2012 DA14 verder evolueert.

Meer informatie hierover op de website van het National Radio Astronomy Observatory

Vanuit België was de passage jammer genoeg niet zichtbaar omwille van de bewolking, onze collega's op de Pic Du Midi in de Pyrenneën konden de passage echter mooi volgen, zoals te zien is in bijgevoegd, versneld afgespeeld filmpje:

2012 DA14 2013 feb 15th Pic du Midi from Francois Colas on Vimeo.