Nieuws

Nieuwste editie van onze digitale nieuwsbrief: MIRA Ceti 2018/2

De nieuwste digitale nieuwsbrief vind je via deze link.

Intekenen opdat je voortaan deze gratis nieuwsbrief in je mailbox ontvangt kan midden onderaan de startpagina van onze website.


Bij het overlijden van Stephen Hawking

Vanochtend vernamen wij, net als velen, op het nieuws: "Deze nacht is de vermaarde wetenschapper en kosmoloog Stephen Hawking overleden. Hij was 76 jaar oud en leed sinds geruime tijd aan een zware ziekte, Amyotrofe Laterale Sclerose ".

11910948Stephen Hawking in The Simpsons


Nieuwste editie van onze digitale nieuwsbrief: MIRA Ceti 2018/1

De nieuwste digitale nieuwsbrief vind je via deze link.

Intekenen opdat je voortaan deze gratis nieuwsbrief in je mailbox ontvangt kan midden onderaan de startpagina van onze website.


ESO's VLT werkt voor het eerst als grote enkelvoudige optische telescoop

180213_vlt.thumbnailHet ESPRESSO-instrument van ESO's Very Large Telescope in Chili heeft voor het eerst het gecombineerde licht van alle vier de 8.2 meter-telescopen gebruikt. Door het licht van deze telescopen op deze manier te combineren is de VLT qua licht-opvangend vermogen de grootste optische telescoop ter wereld, vergelijkbaar met een enkelvoudige telescoop met een spiegeldiameter van 16 meter.


Succesvolle lancering SpaceX Falcon Heavy

180212_spacex_0.thumbnail Dinsdag 6 februari om 05u45 werd 's werelds krachtigste raket, de SpaceX Falcon Heavy, gelanceerd voor een testvlucht vanuit het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida. Na 3 minuten werden de herbruikbare zijboosters ontkoppeld, waarna deze na enkele minuten opnieuw landden op twee landingsblokken op Cape Canaveral Air Force Station.


Zin en onzin over een “blauwe superbloedmaan”

Met veel toeters en bellen verschijnen dezer dagen berichten in de media over ‘een zeldzaam verschijnsel in het heelal’, namelijk over een “blauwe superbloedmaan”. Nu, what’s in a name?

Het is een hele mondvol adjectieven die worden toegekend aan de Maan, dus even op een rijtje gezet welke combinatie van begrippen of fenomenen hier worden bedoeld:

1. Blauwe Maan


Nauwe samenstand Jupiter-Mars, zondagochtend 7/01

Hopelijk komen er dit weekend eindelijk een paar opklaringen, zodat we de fraaie samenstand tussen Jupiter en Mars kunnen bewonderen!

Zondagnacht/ochtend (7 januari) naderen beide planeten elkaar tot op minder dan 15 boogminuten: dat is slechts een halve maandiameter! Zelfs bij grote vergroting in de telescoop zullen beide nog samen te zien zijn, én bovendien zijn dan ook de maantjes van Jupiter zichtbaar!

2018-01-07 samenstand Mars-Jupiter_0Minder dan 1/4 graad uit elkaar!


Experimenteren met Spirulina aan boord van ISS

Misschien een routineklus in het ruimtevaartprogramma rond het internationale ruimtestation: er worden voortdurend astronauten en voorraden naar en van het ISS getransporteerd, maar de lading die op zondag 17 december arriveerde was toch zeker wel een beetje speciaal, zeker voor het Belgische wetenschappelijke onderzoek, en ook voor MIRA zelf.


Supermaan op zondag 3 december?

En 't is weer eens zo ver :-). De (voornamelijk Amerikaanse) media hebben weer de mond vol over een "Supermaan", alsof dezer dagen alles in superlatieven moet uitgedrukt worden (weet je nog: een maansverduistering heet tegenwoordig een "bloedmaan"!)... En iedereen wordt dus ook opgeroepen om morgen zeker naar de Volle Maan te kijken, want "die zal opvallend véél groter en helderder zijn" dan anders!
Maar -zoals we al eerder schreven: much ado about nothing!


28/11: heldere vuurbol gezien in de ochtendspits

Blijkbaar start de ochtendspits steeds vroeger, zelfs deze vuurbol om 7h16m (!!) leverde héél veel meldingen op...
En de technologie staat ook niet stil: de "dashcam" van Michael Borms registreerde de lichtflits vanop de A12 ter hoogte van het Fort van Breendonk. Te zien op ons YouTube-kanaal.

Let wel: om alles wat verwarrender te maken was er blijkbaar 5 minuutjes eerder al een eerste -zwakkere- bolide te zien, deze was véél noordelijker (en hoger) aan de hemel te zien.