sterrenkunde

De herfst begint... ook op MIRA te zien!

Overmorgen (22/9 en niet 21/9!) begint de sterrenkundige herfst, en dat is ook op MIRA hier en daar subtiel te zien... Geen vallende bladeren bij ons, maar speciale configuraties en beelden.

Wanneer de Zon schijnt dan zullen we merken hoe ze vanuit de armillairsfeer de ganse dag exact achter de grote witte ring beweegt.
Wie morgen (zaterdag 21/9) naar de lezing/demo over telescoopbouw komt, kan dit met eigen ogen vaststellen


Een bijna perfect universum

Onder de titel "Planck onthult ons een bijna perfect universum" presenteert de ESA vandaag (21 maart 2013) de nieuwste resultaten van de ruimtemissie Planck.

De Europese ruimtevaartorganisatie lanceerde de ruimtesonde Planck op 14 mei 2009 met de bedoeling de kosmische achtergrondstraling (= de straling die overblijft van de oerknal) heel gedetailleerd te bestuderen.


Astronomen ontdekken de derde-dichtst bijgelegen ster!

2.thumbnail

Ontdekkingsopname en detailopname door Gemini telescoop - bron: NASA/JPL/Gemini Observatory/AURA/NSF


Hij komt, komt dichter en dan is hij weer weg, planetoïde 2012 DA14

Op vrijdagavond 15 februari passeerde planetoïde 2012 DA14 op net iets meer dan 28.000 km boven het aardoppervlak. De dichtste nadering vond plaats omstreeks 20.30 u plaatselijke tijd, nadien zette het object zijn baan rond de Zon onverstoord verder.


Het eind van de wereld in december? Nonsensverhaal 3...

De "december 2012"-onheilsprofeten hebben weer een nieuwe schuldige gevonden...
Na de zogezegde Maya-kalendervoorspelling en de hoax over het "in lijn staan met het galactische centrum", is het nu weer een planetenconjunctie in combinatie met de drie pyramiden in Gizeh die volgens hen voor rampen gaat zorgen!

- Het verhaal volgens de doemdenkers: omstreeks 4 december staan 3 planeten 's ochtends netjes uitgelijnd boven de bekende drie grote pyramides, en dat zou slechts om de 2737 jaar gebeuren. Reden genoeg dus om vanalles te veroorzaken?


Planeet ontdekt bij de buren

Onlangs werd rond buurster Alfa Centauri een planeet ontdekt.

Alfa Centauri is de helderste ster in het sterrenbeeld Centaurus. Deze ster is niet te zien vanuit onze streken omdat ze te zuidelijk aan de hemel staat. Ze is, na Sirius en Canopus, de helderste ster aan de hemel. Alfa Centauri ligt op slechts 4,36 lichtjaar van de Zon, voor ons is ze dus, na de Zon, de meest nabij gelegen ster.


Gratis tickets voor "Stijn en de Sterren"

Wij kunnen in samenwerking met de ploeg van 'Uit In Mechelen' vier duo-tickets weggeven voor een Sleep-in met Stijn Meuris over astronomie.


Schrikkelseconde ingevoerd

De voorbije nacht heeft 1 seconde langer geduurd dan normaal. Dat komt omdat er een schrikkelseconde werd ingelast. Zo een schrikkelsecnde is af en toe nodig om de officiële tijd en de zonnetijd op elkaar af te stemmen. De seconde werd ingelast op 30 juni 2012, om 23u59m59s UTC. In België komt dit overeen met 1 juli 2012 om 01u59m59s zomertijd .
Na 01u59m59s volgde 01u59m60s en pas daarna was het 02u00m00s.
De basis van de officiële tijd in de wereld is de UTC, de “Universal Time Coordinated”.


De zomer is begonnen!

Je zal er weinig van gemerkt hebben buiten maar toch is het zo. Om 1u09m vannacht is de zomer begonnen. Voor astronomen althans...
De weerkundige zomer begon al op 1 juni. Voor weerkundigen telt ieder seizoen 3 volledige kalendermaanden omdat dat gemakkelijker is voor hun statistieken.


Astronomische lente is begonnen

Vanmorgen om 6u14m is de astronomische lente begonnen. Deze begint per definitie wanneer het middelpunt van de Zon door het lentepunt aan de hemel gaat. Het lentepunt is het punt waar de hemelevenaar de meridiaan van 0° kruist. Je zou het dus kunnen vergelijken met het snijpunt van de evenaar en de meridiaan van Greenwich op Aarde.
Bij het begin van de lente staat de Zon dus pal boven de evenaar. Overal op Aarde duren dag en nacht even lang en vanaf nu zal het noordelijk halfrond naar de Zon gekeerd staan tot aan het begin van de herfst.