sterrenkunde

Aardscheerder op komst

Op 28 december 2005 werd planetoïde 2005 YU55 ontdekt door R. McMillan van het Steward Observatory aan de universiteit van Arizona. Speciaal aan deze planetoïde is dat ze op 8 november e.k. zeer dicht de baan van de Aarde zal kruisen: 2005 YU55 zal zich dan slechts 325.000 km van de Aarde bevinden, een afstand die dus kleiner is dan de afstand van de Aarde tot de Maan.

asteroid_2005_YU55_earth_flybyasteroid 2005 YU55


Planeten op drift – en ze zijn met niet weinig...

Sterrenkundigen hebben een nieuwe categorie reuzenplaneten ontdekt. Na de vele tientallen exoplaneten (= planeten buiten het zonnestelsel) die de laatste jaren ontdekt werden in banen rond andere sterren (indien je de stand van het aantal ontdekte exoplaneten wil bijhouden, kan je terecht op de website van Planetquest), is men er nu in geslaagd om geïsoleerde exoplaneten te detecteren die niet gebonden aan een ster rondzwerven in het heelal.

planet_400Exoplaneet


De supermaan van 19 maart - realiteit en fictie ontrafeld.

Hoe ver staat onze maan?

VolleMaan_Apo_PerigeumRecente opnames bij volle maan
De Maan draait één keer in ongeveer 30 dagen rond de Aarde, maar doet dat niet in een mooie cirkel, maar in een ellips. Dit zorgt ervoor dat ze zich niet steeds even ver van onze planeet bevindt, maar afwisselend dichterbij en verder af staat.


Mini-oerknal op CERN

Nog deze week hopen Britse wetenschappers een mini-oerknal tot stand te brengen in de Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller van CERN. Ze zullen hiervoor kernen van loodatomen met elkaar in botsing laten komen tegen een enorm hoge snelheid.


Nieuwe exoplaneet ontdekt die mogelijk leefbaar is

exoplaneetDe laatste jaren is de jacht op exoplaneten - planeten rond een andere ster dan de Zon - in een stroomversnelling geraakt. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een nieuw exemplaar ontdekt rond de ster Gliese 581, die mogelijk leefbaar is. De planeet heeft het nummer Gliese 581g.


Twee kleine planetoïden in de buurt van de Aarde

Vandaag passeren twee NEO's (Near Earth Objects) op relatief korte afstand van de Aarde. NEO's zijn de verzamelnaam voor objecten die de Aarde dichtbij kunnen naderen en op die manier een potentieel gevaar vormen. Momenteel zijn er 1144 bekend.
De rotsblokken die vandaag passeren, werden vorige zondag ontdekt door de Catalina Sky Survey. Beiden zullen ze ons dichter naderen dan de Maan. Het kleinste object nadert ons tot 80000 kilometer.
Gevaar is er niet: zelfs al zouden deze objecten de atmosfeer binnen dringen, dan zouden er hooguit enkele kleine brokstukken op de grond terechtkomen.


Misschien toch organische moleculen op Mars?

Toen de Viking sondes 30 jaar geleden stalen van de bodem van Mars analyseerden, werden weinig organische moleculen teruggevonden. Organische moleculen zijn de bouwstenen voor leven. Er werd dan ook gedacht dat Mars een dode planeet was.
Nu blijkt er iets mis geweest te zijn met de methode die de onderzoekers indertijd gebruikten. Phoenix, een recentere robot op Mars, vond immers een vrij grote concentratie aan perchloraat in de Marsbodem.


Waterdamp gevonden in de atmosfeer van een ster

Een team astronomen onder leiding van Leen Decin (KULeuven) heeft met behulp van de Herschel-telescoop waterdamp waargenomen in de atmosfeer van CW Leonis, een rode koolstofster in het sterrenbeeld Leeuw op een afstand van 500 lichtjaar.


Nieuwe zonnetelescoop maakt scherpste zonnefoto’s ooit

2010-292Op het Big Bear Solar Observatory (BBSO) is onlangs de New Solar Telescope (NTS) in gebruik genomen. Met zijn spiegel van 1,6 m diameter en zijn adaptieve optiek, levert deze telescoop de scherpste beelden van de Zon op die ooit gemaakt zijn met een resolutie van slechts 80 km. De NTS is de grootste zonnetelescoop op Aarde.


Eerste beelden van de Planck-satelliet

Samen met de Herschel-satelliet werd in mei laatstleden de Planck-satelliet gelanceerd vanaf het lanceerplatform van de ESA in Frans-Guyana. Beide satellieten werden in het Lagrangepunt L2 geparkeerd. Dat punt zich bevindt zich op de as Zon-Aarde op ongeveer 1,5 miljoen km verder van de Zon dan de Aarde. Dit Lagrangepunt is dus een punt dat uitermate geschikt is om het diepere heelal waar te nemen.

planck1