Nieuwe exoplaneet ontdekt die mogelijk leefbaar is

De laatste jaren is de jacht op exoplaneten - planeten rond een andere ster dan de Zon - in een stroomversnelling geraakt. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een nieuw exemplaar ontdekt rond de ster Gliese 581, die mogelijk leefbaar is. De planeet heeft het nummer Gliese 581g.

Gliese 581 is een rode dwerg op een afstand van 20 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Weegschaal. Het is verrassend dat een leefbare exoplaneet zo kortbij gevonden wordt, al is het met de huidige technologie uiteraard nog steeds onmogelijk om er naartoe te gaan.
Er zijn nu zes planeten rond deze ster gekend. Twee ervan liggen in de bewoonbare zone rond de ster, dit is de zone waarin de temperatuur geschikt is om vloeibaar water mogelijk te maken. Gliese 581c werd reeds ontdekt in 2007 en is ongeveer 5 keer zo zwaar als de Aarde.

De nu ontdekte Gliese 581g is ruim 3 keer zo zwaar als de Aarde en draait rond de ster in 37 dagen. Hij houdt steeds dezelfde kant naar de ster, waardoor het aan de dagzijde erg heet en aan de nachtzijde erg koud is. Rond de scheidingslijn tussen dag en nacht zou de temperatuur dan "aangenaam" genoeg moeten zijn om leven mogelijk te maken. De enthousiaste ontdekkers zijn er zelfs zeker van dat de planeet bewoond is, maar hebben daar uiteraard geen bewijzen voor.