sterrenkunde

Honderdste supernova voor Berto Monard

Tussen al het voetbalgeweld door komt er ook nog wat sterrenkunde-nieuws uit Zuid-Afrika. Amateur-astronoom Berto Monard ontdekte er namelijk zijn honderdste supernova.
Berto Monard croppedBerto Monard (copyright Mike Simonsen)


Opnieuw een inslag op de planeet Jupiter.

wesley_composite.thumbnailImpact op Jupiter, Juni 2010Bijna een jaar nadat de Australiër Anthony Wesley een donkere vlek ontdekte op de planeet Jupiter (zie dit oude nieuwsbericht) die de sporen van een inslag op de reuzenplaneet bleek te zijn, doet hij het opnieuw.
Gisterenavond rond 22u30 onze tijd (het was toen vroege ochtend in Australië) was Wesley opnames van Jupiter aan het maken toen hij op één van zijn filmpjes een lichtflits zag.


Wie doodde de dino’s?

Reeds verschillende jaren opperen wetenschappers de mogelijkheid dat een grote meteoor, die 65 miljoen jaren geleden insloeg bij het Mexicaans schiereiland Yucatan en er een krater van 200 km diameter heeft veroorzaakt, de oorzaak zou zijn dat in die periode zowat de helft van alle plant- en diersoorten op Aarde uitgestorven zijn, waarbij ook de dinosauriërs en andere grote diersoorten. Men was een dertigtal jaren geleden tot die conclusie gekomen omdat de aardkorst uit die tijd vooral rond Mexico een hoge concentratie iridium bevat. Iridium is een metaal dat niet veel voorkomt op Aarde.


In 2018 is hij er, de Europese 42 meter telescoop

Volgens het Franse persbureau AFP is er een grote kans dat de Europese supertelescoop die met een spiegeldiameter van maar liefst 42 meter alle andere bestaande reuzentelescopen ruimschoots zal overvleugelen in Chili gebouwd zal worden

De European Extremely Large Telescope (E-ELT) wordt de beste en grootste telescoop ter wereld, dan is het ook logisch dat dit instrument op de beste plaats ter wereld opgesteld zal staan.


Word wetenschapper-voor-één-dag aan boord van de ruimtesonde Cassini bij Saturnus

Ben je tussen 10 en 18 aardse jaren oud en zou je graag eens voor één dagje ruimtewetenschapper zijn? Dan krijg je nu een enige kans om die ambitie waar te maken!

cassini-scientist

Er vindt namelijk een internationale wedstrijd plaats die loopt tot 30 oktober 2009.


Sterrenkunde in België

Een dezer dagen verschijnt het nieuwe nummer van het tijdschrift Science Connection, daarin een interessant dossier over sterrenkunde in België.

Science connection is het gratis magazine dat uitgegeven wordt door het Federaal Wetenschapsbeleid met daarin allerlei boeiend nieuws over wetenschappelijke en culturele activiteiten die gerelateerd zijn aan de federale instellingen in ons land. Daarbij komen onderwerpen uit de wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde geregeld aan bod. En het nummer dat nu verschijnt zet dus de sterrenkunde in België speciaal in de kijker.


Een open deur naar het universum...

Zoals geweten viert de astronomische wereld dit jaar het internationale jaar van de sterrenkunde. Ter gelegenheid daarvan worden er wereldwijd een heleboel boeiende activiteiten georganiseerd, ook op Volkssterrenwacht MIRA doen we uiteraard volop mee.

Één van de hoeksteenprojecten in het kader van dit feestjaar is de lancering van een speciale webstek met veel, zeer veel informatie uit de wereld van de sterrenkunde.


Wees even creatief en je wint misschien wel een telescoop...

In het kader van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde organiseert het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België een tekenwedstrijd voor jongeren.

Ben je tussen 6 en 18 jaar, dan kan je een schitterende telescoop winnen als je deze wedstrijd wint. Om dat te doen ontwerp je op formaat A4 een "postzegel om de sterrenkunde te vieren".


Planetoïde op bezoek

Volgens Robert Holmes zou in 2042 het “Near Earth Object” (NEO) 2009DB81 met een doorsnede van ongeveer 300 meter 'rakelings' langs de Aarde scheren.

Deze planetoïde werd op 31 januari 2009 ontdekt door Holmes. Een eerste keer zou deze planetoïde ons voorbij razen op zowat 30.000 km afstand van de Aarde, dus op minder dan tien procent van de afstand Aarde-Maan. Twee jaar later, in 2044, zou 2009BD81 een tweede maal voorbij de Aarde passeren en dan zou die afstand nog iets kleiner zijn. De afbeelding hiernaast geeft de voorspelde baan van de planetoïde.


Telescoopspiegels van antivriesvloeistof?

Het magische woord van vandaag is ferrofluid. Het is wat scheikundigen noemen een suspensie. Ze bestaat uit uiterst kleine ijzerdeeltjes in een soort vloeistof. Het resultaat is een viskeuze stof op kamertemperatuur met magnetische eigenschappen.

En waarom zitten we nu in een sterrenkundig nieuwsbericht over scheikunde te praten? Omdat de kans bestaat dat in de toekomst beelden uit het diepe heelal ons zullen bereiken, genomen met een telescoop die voorzien is van een dergelijke ferrofluidspiegel.