sterrenkunde

Jongste planeet gevonden.

Jongste planeet.thumbnailBritse astronomen hebben een planeet ontdekt die nog maar 2000 jaar oud zou zijn.
Deze proto-planeet is ontdekt rond de ster HL Tau in het sterrenbeeld de stier.
Deze planeet is zich momenteel aan het vormen tot een Jupiterachtige planeet. Het was een hele verassing om zo'n jonge planeet aan te treffen rond deze ster. De tweede jongste planeet die men kent is 10 miljoen jaar oud.

Meer info : BBC nieuws/science


Cassini ontdekt oceaan onder Titan.

Oceaan TitanDe satelliet Cassini heeft bewijzen gevonden voor een ondergrondse oceaan van water en ammoniak op Saturnus grootste maan, Titan.
Titan bezit een zeer actieve atmosfeer en structuren die aan een jonge aarde doen denken.


Gammaflits met blote oog zichtbaar. Update: filmpje van de flits!

GammaflitsWoensdagmorgen 19 maart rond 07.00 uur Belgische tijd ontdekte de NASA satelliet SWIFT een gamma-ray uitbarsting. Dit is niet zo uitzonderlijk want gamma-ray burst of uitbarstingen worden wel meer ontdekt. Tot soms enkele per dag. Het uitzonderlijke aan deze flits is echter dat hij met het blote oog moet zichtbaar geweest zijn!


Ring ontdekt rond een maan van de planeet Saturnus

Rhea_ring.thumbnailDe NASA heeft aangekondigd dat de Cassini ruimtesonde, die sinds juli 2004 rondwaart in een baan rond de planeet Saturnus heeft zeer sterke aanwijzingen gevonden dat de maan Rhea, één van de grotere manen van de geringde planeet, zelf ook over een ring beschikt.


Een jonge planeet rond de ster TW Hydrae

Web_ZoomWetenschappers onder leiding van Johnny Setiawan van het Max Planck-instituut voor Sterrenkunde in Heidelberg ontdekten een planeet rond de ster TW Hydrae in het sterrenbeeld ‘Waterslang’. Dat meldt Nature in zijn nummer van 3 januari.


Hubble vindt een dubbele Einstein ring

dubbele_einsteinringDe Hubble space telescoop heeft een nog nooit voorheen gezien optisch verschijnsel waargenomen. Een paar heldere ringen die mooi in elkaar schijnen te liggen. Een beetje zoals de roos van een dartsblok.


Update: Marsvuurwerk op 30 januari gaat niet door

De kleine planetoïde 2007 WD5 blijft de astronomische wereld in de ban houden maar de kogel is nu definitief door de kerk: Er komt zo goed als zeker geen inslag van een planetoïde op Mars.

wd5_unc4.thumbnailOnzekerheidszone 2007 WD5 (bron:NASA)


Zal de planetoïde 2007 WD5 op Mars inslaan?

206961main_wd5_orb-browseBaan van 2007 WD5 op 21-12
Op 20 november 2007 werd door NASA's Catalina Sky Survey een kleine planetoïde ontdekt, die 2007 WD5 gedoopt werd. Het object is slechts 50 m groot (volgens sommige bronnen 100m) en het steentje was toen reeds op 5 miljoen km langs de Aarde gevlogen, zonder evenwel een bedreiging te vormen.


2009 wordt het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde

2009 werd op 19 december 2007 door de algemene vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot "Internationaal Jaar van de Sterrenkunde". Hiermee wil de VN het belang van de astronomische wetenschap onderstrepen. phot-54-07-icon.thumbnailTegelijk wil de VN de toegang tot praktische en theoretische sterrenkunde promoten.


Ringen van Saturnus veel ouder dan gedacht?

Precies omdat ze er zo jong uitzien, kunnen de ringen van Saturnus wel eens zo oud zijn als het zonnestelsel zelf, zo beweert professor Larry Esposito van de universiteit van Colorado. Het klinkt tegenstrijdig, maar Esposito kan geen andere conclusie trekken.

De eerste close-ups van die ringen werden genomen door Voyager 1 en 2 in het begin van de jaren 1980. Op basis van die beelden meenden sterrenkundigen te mogen concluderen dat de ringen van Saturnus relatief kort geleden – zo’n 100 miljoen jaar geleden – ontstaan waren en dat ze na relatief korte tijd weer zouden verdwijnen.